Ενδεχομένως μόνο Λαρισαίος θα μπορούσε να ασχοληθεί με την καταπολέμηση των κουνουπιών και να κατασκευάσει δωρεάν εφαρμογή με το όνομα …Ksou Ksou.

Ο εφευρέτης είναι ο 25χρονος Χρήστος Αποστόλου, απόφοιτος γεωπονικής με έφεση στις επωφελείς ψηφιακές εφαρμογές.

Με το πάτημα και μόνο ενός κουμπιού ενεργοποιείται από το ηχείο του κινητού ένα αρχείο ήχου, που δεν μπορεί να το αντιληφθεί το ανθρώπινο αφτί εξαιτίας των ιδιαίτερων συχνοτήτων, το οποίο απωθεί τα ενοχλητικά έντομα τα οποία στο νομό Λάρισας και στη Θεσσαλία γενικότερα τα καλοκαίρια κάνουν πάρτι.

Ο ήχος που εκνευρίζει τα κουνούπια εκπέμπεται από τις συχνότητες - από 12Hz έως 200Hz, ενώ το ανθρώπινο αφτί ίσως αντιληφθεί κάτι μόνο από τα 22Hz και πάνω.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 60 είδη κουνουπιών και ο τρόπος που ο ήχος θα τα επηρεάσει εξαρτάται από την… όρεξή τους - άλλωστε τα θηλυκά είναι αυτά που τσιμπάνε, από την περίοδο αναπαραγωγής αλλά και από την περιοχή που αυτά δρουν.

Μέσω της δωρεάν εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από πέντε διαφορετικά είδη συχνοτήτων. Παρόμοιες εφαρμογές είχαν βγει και στο παρελθόν με συχνότητες ήχου, χωρίς ωστόσο να αναβαθμίζονται με αποτέλεσμα να καταστούν αναποτελεσματικές.

Λευτέρης Ευαγγέλου kosmoslarissa.gr

Ο Χρήστος Αποστόλου