"Η ανικανότητα της Κυβέρνησης αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την επιβίωση του πρωτογενή τομέα" τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόκκαλης, «τα ελάχιστα χρήματα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση τα εισέπραξε μόνο ένα μέρος των αγροτών , αφού πολλοί δικαιούχοι είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου είτε πήραν μικρότερο ποσό από αυτό που προκύπτει βάσει της λίστας ετήσιας κατανάλωσης. Παρά το ότι παρήλθε ένας και πλέον μήνας, οι δικαιούχοι
παραγωγοί συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι.

Επιπλέον τα ποσά της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών που ανακοινώθηκαν από τον κ. Πρωθυπουργό είναι πολύ μικρά και δεν επαρκούν ούτε για ένα μήνα κάλυψης των δαπανών ζωοτροφών. Με την όλη διαδικασία να είναι υπερβολικά αργή, αναμένεται ότι η πληρωμή της ενίσχυσης θα γίνει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν πλέον θα είναι πολύ αργά για την αγορά ζωοτροφών.

Είναι προφανές ότι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να διεκπεραιώσει ορθά ακόμη και τις πιο απλές διαδικασίες, απειλεί για άλλη μια φορά την επιβίωση του πρωτογενή τομέα, και πλέον επιβάλλεται να ακολουθήσει την εφαρμογή του απλού και δίκαιου τρόπου απόδοσης της ενίσχυσης αγοράς ζωοτροφών, όπως εφαρμόσθηκε και το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και περιελάμβανε τη συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικά παραγωγικών ζώων και εκμεταλλεύσεων».