Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (MEA) των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Λάρισα για την υποστήριξη επίθεσης με Πυραύλους ATACMS στην Κριμαία.

Συγκεκριμένα:

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της «ΝΙΚΗΣ» Δημήτρη Νάτσιου, σχετικά με δημοσιεύματα για τη χρησιμοποίηση μη επανδρωμένων αεροσκάφών των ΗΠΑ, που σταθμεύουν στη Λάρισα για την υποστήριξη επίθεσης με πυραύλους ATACMS στην Κριμαία, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας ανέφερε ότι η «αμερικάνικη πηγή» κ. Τζάκσον Χινκλ, που επικαλείται ο κ. Νατσιός είναι γνωστός για την προβολή παραπλανητικών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, καθώς και την υποστήριξη του στον Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μάλιστα, έχει αποκλειστεί από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λόγους παραπληροφόρησης.

Η εκπομπή του απαγορεύτηκε από το Twitch για παραβίαση πολιτικών παραπληροφόρησης και διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αφαιρέθηκε και από το Youtube.

Περαιτέρω επανέλαβε ότι η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί συγκεκριμένες στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η αεροπορική βάση Λάρισας.

Ως συγκεκριμένες στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες ορίζονται οι λειτουργίες πτήσεων, η συντήρηση, και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και αεροσκαφών αναγνώρισης των Ηνωμένων Πολιτειών, η υποστήριξη αερομεταφορών και η εφοδιαστική υποστήριξη, ο ανεφοδιασμός αεροσκαφών, η προσγείωση και η ανάκτηση αεροσκαφών, η προσωρινή συντήρηση αεροσκαφών, προς διεξαγωγή μεταξύ άλλων και αποστολών - δραστηριοτήτων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και αναγνώρισης, είτε δραστηριοτήτων συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών είτε συνεκπαιδεύσεων κ.ο.κ, πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία που καθορίζει σαφώς τις επιτρεπόμενες ενέργειες, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, και τα όρια συνεργασίας των δύο πλευρών, το νομικό καθεστώς του προσωπικού των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια, καθώς και τις εν γένει αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η αμυντική συνεργασία των δυο κρατών.

Ολα τα παραπάνω, ήτοι άσκηση δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, ενεργειών, εφόσον λαμβάνουν χώρα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Εκτός, λοιπόν, της ελληνικής επικράτειας, οι αποστολές που αναλαμβάνουν τα αεροσκάφη των ΗΠΑ, επανδρωμένα ή μη αποτελούν αρμοδιότητα και άρα ευθύνη των ΗΠΑ, που ασκούν τον πλήρη επιχειρησιακό και διοικητικό έλεγχο, δίχως την υποχρέωση ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς, διευκρίνισε.

protothema.gr