Δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι και για την Λάρισα, αφού υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρά κύματα ζέστης προβλέπονται και για τον Ιούλιο που μόλις μπήκε.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού θα συνεχίσει στα χνάρια του φετινού Ιουνίου όσον αφορά τη θερμοκρασία και την απουσία αξιόλογων βροχοπτώσεων. Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας.

Το γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 9 έως 24 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών. Βλέπουμε ότι προβλέπονται μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020 σχεδόν από το σύνολο των σεναρίων, ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Για την Λάρισα τα πρώτα "επίσημα" 40άρια έρχονται από την Πέμπτη 11 Ιουλίου, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, ενώ στα γραφήματά του σχετικά με την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα επιβεβαιώνονται οι παραπάνω εκτιμήσεις για την πορεία της ζέστης, αφού μέχρι και τις 20 Ιουλίου η ηπειρωτική χώρα θα είναι καμίνι!  

Ο υδράργυρος στη Λάρισα προβλέπεται πως θα φτάσει μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου από την Κυριακή 14 Ιουλίου και έπεται συνέχεια! Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρούνται στην πόλη μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ ακόμη και τα μεσάνυχτα ο υδράργυρος θα βρίσκεται στους 30 °C!

kosmoslarissa.gr, με πληροφορίες από meteo.gr