Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησηςπρος τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει καθημερινά η υγεία και ασφάλεια του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, λόγω των απαρχαιωμένων και φθαρμένων ανελκυστήρων, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Επανειλημμένα, με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, έχω τονίσει την αδήριτη ανάγκη ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο, ειδικά κατά την πανδημία, κατάφερε να επιτελέσει την αποστολή του στο ακέραιο και να αναδειχθεί σε κύριο πρωταγωνιστή.

Περαιτέρω, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, παρά τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό, συνεχίζουν να στέκονται στο ύψος των απαιτητικών περιστάσεων, αγκαλιάζοντας όλους τους πολίτες.

Ωστόσο, από την πλευρά της, η Κυβέρνηση καθυστερεί δραματικά να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα αναβάθμισης της δημόσιας υγείας, εγκαταλείποντας κυριολεκτικά το ΕΣΥ, ενώ, είναι σαφές ότι λειτουργεί μονόπλευρα, υπέρ του ιδιωτικού τομέα.

Ένα ακόμα δείγμα της ως άνω κυβερνητικής πολιτικής επιλογής για συστηματική υποβάθμιση του ΕΣΥ, αποτελεί η αδιαφορία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση για την κατάσταση των πεπαλαιωμένων υποδομών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ), οι οποίες χρήζουν άμεσης ανανέωσης.

Εκτός από τις τραγικές ελλείψεις και τις εγκατελειμμένες κλινικές , οι ίδιοι οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι οι ανελκυστήρες του ΓΝΛ είναι πλήρως απαρχαιωμένοι και φθαρμένοι, με αποτέλεσμα να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την ασφάλεια της υγείας τόσο του προσωπικού, όσο και των ασθενών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της ‘τριτοκοσμικής’ κατάστασης που επικρατεί, είναι τα διαρκή περιστατικά πτώσεων της κλωβού των ανελκυστήρων, κατά τη μεταφορά αρρώστων, οι επαναλαμβανόμενοι εγκλεισμοί καθώς και η εξάντληση καρκινοπαθών και νεφροπαθών ασθενών που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Αυτά όλα συμβαίνουν το 2022! Σε μια χώρα που η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι βαδίζει προς ολοταχώς σε φρενήρη ανάπτυξη. Ποιος πλέον αυτά τα πιστεύει; Σίγουρα όχι οι εγκλωβισμένοι στα ασανσέρ καρκινοπαθείς!

Ούτε βέβαια ο κ Εισαγγελέας που ορθά παρεμβαίνει, για ένα ζήτημα που αφορά την δημόσια ασφάλεια και υγεία, σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη δική μου πλευρά, με τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που διατίθενται, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των απαρχαιωμένων ανελκυστήρων του ΓΝΛ και να απαντήσει εάν έχει διεξαχθεί έλεγχος αρτιότητας και ασφαλούς λειτουργίας των λοιπών υποδομών του ΓΝΛ. Δικό του καθήκον άμεσα να απαντήσει και κυρίως, άμεσα να δράσει…»