Στη θεματική παράσταση που διοργάνωσε το “Λύκειον των Ελληνίδων” Λάρισας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τίτλο «Αγκαλιάζοντας τη γη της Μικράς Ασίας», παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Λαρισαία Βουλευτής δήλωσε τα εξής:
«Με βαθιά συγκίνηση παρακολούθησα τη σημερινή απότιση φόρου τιμής στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Η πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, από κοινού με το “Λύκειον των Ελληνίδων” Λάρισας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των προγόνων μας από τις πατρογονικές τους εστίες, είναι αξιέπαινη.
Οι σημερινές αφηγήσεις και μαρτυρίες, οι χοροί και τα τραγούδια, αποτέλεσαν όχημα που μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο. Οι μοναδικοί χορευτές, οι ξεχωριστοί μουσικοί, οι εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και η εξιστόρηση προσωπικών αναμνήσεων, συνέθεσαν ένα εξαιρετικό “παζλ” μνήμης. Μας μετέφεραν εκατό χρόνια πριν, στην προκυμαία της Σμύρνης, στα “ματωμένα χώματα”.

 

 

Η φωτιά της Σμύρνης καίει ακόμα μέσα στις καρδιές μας. Οι θηριωδίες, οι βιασμοί και τα βασανιστήρια δεν σβήνουν. Οι ψυχές των αδελφών μας, που χάθηκαν, αποτελούν φωτεινά σύμβολα εις τους αιώνες. Το θάρρος των ξεριζωμένων συμπατριωτών μας, που δεν λύγισαν από τις κακουχίες, αλλά αναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες και κατόρθωσαν να οικοδομήσουν ξανά μια νέα ζωή στη “Μητέρα–Ελλάδα”, θα παραμένει ανεξάντλητη πηγή σθένους για όλες τις επόμενες γενιές. Η αναπτυξιακή δημιουργική πνοή που εμφύσησαν απ’ άκρη σ’ άκρη της Χώρας, λειτουργώντας ως κινητήριος δύναμη του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, είναι αδιαμφισβήτητη.
Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ τόσο στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου όσο και στο Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, για τις μνήμες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις, που μας πλημμύρισαν μέσα στη μεγάλη “Αγκαλιά” τους.
Νιώθω ευτυχής που η κοινωνία της Λάρισας διαθέτει στους κόλπους της, το Λύκειο Ελληνίδων. Από την ίδρυσή του, το 1979, έως και σήμερα, πρωτοστατεί, δημιουργικά και ευφάνταστα, σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα, προσφέροντας τα μέγιστα, με ζήλο και αφοσίωση, στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Λύκειο Ελληνίδων της πόλης μας, πάντοτε με σεβασμό, τιμά τη μακραίωνη κληρονομιά, δίνει ζωή στους θησαυρούς της παράδοσης και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας.
Απόψε μας ενώνει ο κοινός αέναος πόνος του Ελληνισμού για τις χαμένες πατρίδες, που έγιναν Αλησμόνητες. Μας συνδέει ένα απαράγραπτο χρέος. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού. Να παλέψουμε ενωμένοι για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία για κάθε Άνθρωπο σε κάθε γωνιά της υφηλίου».