Με ποδηλατοβόλτα από τις συνοικίες προς το κέντρο της πόλης και συναυλία από τα μουσικά σχήματα του Μουσικού Σχολείου της Λάρισας, έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων και δράσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022.

Οι ποικίλες εκδηλώσεις του Δήμου ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβριου και ολοκληρώθηκαν χθες 22 Σεπτεμβρίου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στο νόημα των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Κινητικότητας, που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι σίγουρο ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα και δεν αποκτήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα στις μετακινήσεις, τότε τα αυτοκίνητα θα πνίξουν τις πόλεις μας. Η βασική στόχευση είναι να περιορίσουμε, όχι να εξαλείψουμε, την χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου στα κέντρα των πόλεων. Δεν είναι μόνο ζήτημα λειτουργίας των πόλεων, αλλά και περιορισμού της ρύπανσης, είναι και θέμα υγείας.

Ο Δήμος Λαρισαίων, συνέχισε, υλοποιεί ένα σημαντικό έργο στην κατεύθυνση αυτή. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί για να αποδώσουμε τον δημόσιο χώρο στους πολίτες. Ηδη αυτή την περίοδο, γίνονται οι μελέτες για τους ακτινωτούς ποδηλατοδρόμους για να συνδέσουμε τις συνοικίες με το κέντρο.
Η πόλη αλλάζει, ωστόσο για να πετύχει η προσπάθεια θα πρέπει όλοι να αλλάξουμε κουλτούρα στο θέμα των μετακινήσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η πόλη αλλάζει αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του ΣΒΑΚ που υλοποιούνται (ποδηλατόδρομοι, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας) που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη ωστόσο όπως τόνισε, πρέπει όλοι να αλλάξουμε κουλτούρα στο θέμα των μετακινήσεων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσικά δρώμενα από σχήματα του Μουσικού Σχολείου Λάρισας (Big Band με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Β. Νίκου και μπάντα κρουστών, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γ. Μακρυγιάννη).

Για τη συγκρότηση του προγράμματος των φετινών εκδηλώσεων και δράσεων για την ΕΕΚ, συνεργάστηκαν υπηρεσίες, φορείς , σύλλογοι, επιχειρήσεις κλπ.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων εκφράζει ευχαριστίες σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και ειδικότερα στις υπηρεσίες των Αντιδημαρχιών, Βιώσιμης Κινητικότητας - Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης - Πολιτισμού και Επιστημών, στις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Δήμου Λαρισαίωνστους καθηγητές των προγραμμάτων και των ακαδημιών του τμήματος Αθλητισμού της ΔΗΚΕΛ, σε φορείς της Εκπαίδευσης και ειδικότερα στη Δ/νση Α΄/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, στο 3Ο & 4Ο Δημοτικό σχολείο με τους εκπαιδευτικούς, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει επίσης στην Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, στον φορέα "HERO 2030" Cycling Festivals, τον Ποδηλατικό Α.Σ. Πηνειό, Α.Ε.Σ.Λάρισα (Subbuteo), Σύλλογο Σκακιστών Λάρισας, αλλά και στα τοπικές επιχειρήσεις Kosmoride e-bike, DalavikasBikes, Dr. Bike , Maimaris electric bikes, Ξύλινα ποδήλατα, Vodafone M.Αλεξάνδρου.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική για την ασφαλή διεξαγωγή των δράσεων ήταν η συμβολή της Τροχαίας Λάρισας, της Δηοτικής Αστυνομίας , του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας και φυσικά των εθελοντικών οργανώσεων Ε.Ο.Δ.Υ.Α, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ν. Λάρισας, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Λάρισας, Χορηγός των δράσεων ήταν η εταιρεία Cosmote και χορηγός επικοινωνίας το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας 9,36.

Ραντεβού στην επόμενη διοργάνωση στις 16-22 Σεπτεμβρίου 2023.