Στα όνειρά μας συχνά πρωταγωνιστούν άνθρωποι που γνωρίζουμε καλά, και ανάμεσά τους μπορεί να βρίσκεται κάποια πρώην σχέση μας. Τα όνειρα με τους πρώην δεν είναι πάντα τα πιο ευχάριστα, ωστόσο δεν πρέπει να παραμένουμε στο συναίσθημα που μας προκαλούν εκείνη τη στιγμή ή όταν ξυπνήσουμε, καθώς αξίζει να το διερευνήσουμε περαιτέρω.

Ο Dr. Brandon Peters του Sleep Foundation εξηγεί ότι πίσω από τα όνειρα με τους πρώην μπορεί να κρύβονται διάφορες αιτίες, που όμως εκτείνονται πολύ πιο πέρα από τη σκέψη πως μπορεί να μας λείπει το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Η πιο συνήθης αιτιολογία ενός τέτοιου ονείρου είναι το ότι δεν έχουμε ξεπεράσει τη σχέση μας και πως υπάρχουν ακόμα μέσα μας ρομαντικά συναισθήματα για τον άλλο, μιας και τα όνειρα πολλές φορές αντιγράφουν την πραγματικότητα. Είναι όμως πολύ πιο πιθανό τα συναισθήματα αυτά να έχουν αρνητικό πρόσημο και να αντικατοπτρίζουν το θυμό και τη στενοχώρια που έχουμε, όχι επειδή τελείωσε η σχέση, αλλά επειδή υπήρξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αιτιολογία του τραύματος. Πολλές φορές οι σχέσεις μάς αφήνουν ψυχικά τραύματα τα οποία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε άμεσα. Αυτά παραμένουν στο μυαλό μας με κάποιο τρόπο και βρίσκουν αφορμή να βγουν στην επιφάνεια. Αν τα όνειρά μας είναι επαναλαμβανόμενα και πράγματι έχουμε βιώσει κάποιο τραύμα στο πλαίσιο αυτής της σχέσης που επανέρχεται στο μυαλό μας, ίσως είναι καλό να επισκεφτούμε κάποιον ψυχολόγο ειδικευμένο σε θέματα ύπνου.

Καμιά φορά η απάντηση στο γιατί βλέπουμε τέτοια όνειρα μπορεί να είναι πολύ απλή: Ίσως συναντηθήκαμε πρόσφατα με την πρώην σχέση μας και το μυαλό μας αναπαράγει απλώς αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Εδώ υπεισέρχονται και οι απόψεις των διαφορετικών σχολών ψυχολογίας που προσπαθούν να εξηγήσουν τα όνειρα με βάση τις καθημερινές μας εμπειρίες. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα, ενώ κάποιοι άλλοι τα αποδίδουν στο φαινόμενο της αποθήκευσης αναμνήσεων που με κάποιο τρόπο βγαίνουν στην επιφάνεια.

Τέλος, μια σημαντική αιτία για την οποία μπορεί ο ύπνος μας να έχει διαφόρους τέτοιους επισκέπτες είναι η τωρινή μας σχέση, ειδικά αν παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με κάποια προηγούμενη. Αν μας απασχολεί π.χ. το θέμα της απιστίας και το ίδιο συνέβαινε παλιότερα, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε στον ύπνο μας την πρώην σχέση μας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κρατάμε ημερολόγιο, σε περίπτωση που θέλουμε να μάθουμε παραπάνω πράγματα για το τι σημαίνουν τα όνειρά μας, και να συσχετίζουμε την πραγματικότητα με το περιεχόμενό τους. Τα αποτελέσματα μπορεί να μας εκπλήξουν.

marieclaire.gr