Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους σαράντα απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στις 31 Μαΐου 1944, διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου, στο τόπο θυσίας, στη θέση «Ορμάν Μαγούλα» του οικισμού Κάτω Δασολόφου.

Η τελετή για τη «μαύρη» επέτειο των 78 ετών από τη θηριωδία, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Νικόλαο Γεωργουλόπουλο.

Ακολούθησε ο συγκινητικός χαιρετισμός του Δημάρχου Πηλίου, Βασίλη Κοντορίζου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «το φρικαλέο στην περίπτωση αυτή, ήταν ότι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος δεν ήταν οι Γερμανοί κατακτητές, αλλά οι ΕΑΣΑΔΙΤΕΣ Έλληνες, οι ντόπιοι προδότες που δε δίστασαν να κρεμάσουν ακόμη και μία έγκυο γυναίκα η οποία βρισκόταν μεταξύ των θυμάτων».

Εκπροσωπώντας το δήμο Φαρσάλων, η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή είπεμεταξύ άλλων ότι «νιώθω συγκίνηση βλέποντας εδώ, στο χώρο του μαρτυρίου, στο χώρο μνήμης αυτής της θηριωδίας, τους συγγενείς των θυμάτων και τους διαβεβαιώνω πως ως δήμος και ως πολιτεία θα συνεχίσουμε να κρατάμε άσβεστη αυτή τη μνήμη. Η θυσία των προγόνων τους δε θα ξεχαστεί, αλλά θα παραμείνει μελανή παρακαταθήκη και διδαχή για τις επόμενες γενιές.

Βλέπετε, πως η σκιά του πολέμου, όσο κι αν οι ανθρώπινες κοινωνίες εξελίσσονται, δεν φεύγει, γιατί δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις εκείνες των ανθρώπων, που θα θυμίζουν τον κανόνα πως πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη μας. Να μην επαναλάβουμε το μεγαλύτερο σφάλμα όλων, τον πόλεμο. Τώρα λοιπόν κατανοεί ο καθένας μας την αξία της ιστορικής γνώσης, της κατανόησης το παρελθόντος και την ανάγκη να διδαχθούν όλα αυτά στις επόμενες γενιές. Γιατί μόνον έτσι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράφουν έναν κόσμο ειρηνικό και αλληλέγγυο».

Στα γεγονότα της ημέρας αναφέρθηκε εκτεταμένα η Πρόεδρος του Συλλόγου ΣΙΜΕΑ κ. Αγγελική Νικολάου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των 40 εκτελεσθέντων, όπου το παρών έδωσε ο κ. Σωτήρης Χαλκιάς, εγγονός του απαγχονισθέντος Σωτήρη Χαλκιά (ετών 56 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου) και με την κατάθεση στεφάνων από τους κ. Βασίλη Κοντορίζο, εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων - Κατοίκων Πορταριάς, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστο Βασιλόπουλο, την Αντιδήμαρχο Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή, το μέλος του Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Βίκτωρ Σακκή, ενώ από τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) στεφάνι κατέθεσε ο εγγονός του απαγχονισθέντος Σωτηρίου Χαλκιά, Σωτήρης Χαλκιάς καθώς και το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δασολόφου Ελένη Αποστολίδη.

Το παρών στην τελετή έδωσαν συγγενείς των θυμάτων, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς Πηλίου κ. Βασίλης Κοντορίζος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Δασολόφου κ. Γεώργιος Σπανός, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δασολόφου και κάτοικοι του Δασολόφου και της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων.

Στον τόπο της θυσίας παραβρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) με έδρα το Βόλο, Αγγελική Νικολάου, ο Γραμματέας και Ταμίας του Συλλόγου, Απόστολος Αποστολάκης λοιπά μέλη του Συλλόγου, ο Βίκτωρ Σακκής, μέλος του Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ.α.