Άμεση και επείγουσα απεμπλοκή της πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης των δικαιούχων βαμβακοκαλλιεργητών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Στην ερώτησή του που συνυπογράφουν 31 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει τα εξής: «Στις πρόσφατες πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ο αποκλεισμός εκατοντάδων μη χαλαζόπληκτων βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας. Φέτος, για πρώτη φορά και χωρίς να το γνωρίζουν οι αγρότες, πραγματοποιήθηκε η  πιλοτική εφαρμογή του  προγράμματος  ελέγχου με τη μέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης (monitoring). 

Η κύρια αποστολή της μεθόδου αυτής είναι να παρέχει συνεχή εικόνα από το δορυφόρο της κατάστασης της κάθε καλλιέργειας, με στόχο την ενημέρωση του παραγωγού, προκειμένου  να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις ώστε να παράγει και να πληρώνεται αυτό που πραγματικά ο ίδιος αποφασίζει και δικαιούται. Για να καταστεί δυνατή η πραγματική υλοποίηση και επίτευξη του σκοπού του προγράμματος η Πολιτεία οφείλει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα για τους βαμβακοκαλλιεργητές, η Πολιτεία όφειλε -αλλά δυστυχώς δεν έπραξε- να τους  ενημερώσει και να τους εκπαιδεύσει ήδη από την περίοδο του καλοκαιριού ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενδεδειγμένες ενέργειες προς όφελος της παραγωγή τους. Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου  προσανατολίζεται κυρίως προς το συμφέρον των παραγωγών και της αύξησης της παραγωγής χωρίς όμως να έχει τιμωρητικό ρόλο προς τους παραγωγούς. 

Δυστυχώς όμως, φέτος, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε χωρίς να το γνωρίζουν οι παραγωγοί και χρησιμοποιήθηκε μόνο για την αποστολή στοιχείων στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιτελώντας τον τιμωρητικό ρόλο  του καταλογισμού ποινών μέσω αδιαφανών διαδικασιών  στους βαμβακοκαλλιεργητές. Στις περιπτώσεις που υπήρξε κάποια μικρή απόκλιση με βάση τις δηλωθείσες εκτάσεις ή τεχνικό λάθος, «κλειδωθήκαν» τα ΑΦΜ των αγροτών και έμειναν εκτός πληρωμής χωρίς να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση αυτών ώστε να προβούν στις προβλεπόμενες διορθωτικές ενέργειες

Παρόλο που έχει προκύψει μεγάλη αναστάτωση στους βαμβακοπαραγωγούς που αποκλείστηκαν από την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, επίσημα δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση ως προς τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι ενδιαφερόμενοι. Οι γεωργοί βρίσκονται όμηροι όχι μόνο της άγνοιας για τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν τα αγροτεμάχια τους αλλά και για τις ενέργειες  που πρέπει να προβούν ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή τους.

Επιπλέον οι βαμβακοκαλλιεργητές που επλήγησαν τόσο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουνίου όσο και του Σεπτεμβρίου παρήγαγαν ποσότητα κατώτερη  του προβλεπόμενου ορίου κιλών της  Π.Ε. που ανήκουν και αποκλείστηκαν από την λήψη της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος του 2021. Η πολιτική ηγεσία παρέλειψε προκλητικά να μεριμνήσει για τη λήψη πολιτικής απόφασης που να επιλύει το θέμα των υπολειπόμενων κιλών των πληττόμενων βαμβακοπαραγωγών και να λάβει υπόψη τη δήλωση των παραγωγών στον ΕΛΓΑ και όχι να αναμένει την ολοκλήρωση των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και την έκδοση των πορισμάτων.

Επειδή η Πολιτεία, όφειλε να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους βαμβακοκαλλιεργητές για την εφαρμογή του προγράμματος.

Επειδή οι βαμβακοκαλλιεργητές βρίσκονται στην έναρξη των εαρινών σπορών και απαιτείται η ύπαρξη κεφαλαίου για την αγορά των αγροτικών εφοδίων.

Επειδή είναι απαραίτητη η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις άμεσες οικονομικές απαιτήσεις προμήθειας πρώτων υλών.

Επειδή οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουντους λόγους αποκλεισμού τους  από την δικαιούμενη πληρωμήτης ειδικής ενίσχυσης βάμβακος καθώς και τις ενέργειες που απαιτούνται για τυχόν διορθώσεις.

Επειδή τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την περίοδο 2015-2019 υπήρχε ουσιαστική μέριμνα της Πολιτείας προς τους πληττόμενους βαμβακοπαραγωγούς οι οποίοι λάμβαναν κανονικά την ειδική ενίσχυση βάμβακος, κατόπιν πολιτικής αποφάσεως.

Επειδή το μέλλον των πληρωμών για τους εν λόγω αγρότες, είναι δυσοίωνο.

Επειδή ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και απειλείται με κατάρρευση.

Ερωτάται ο  αρμόδιος κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση και επείγουσα απεμπλοκή της πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης των δικαιούχων βαμβακοκαλλιεργητών;»