Έκθεση επί μακρόν – εργαζομένων και ασθενών – σε επικίνδυνα αέρια στα εργαστήρια του ΠΓΝ Λάρισας, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, αφήνοντας αιχμές για την τρόπο αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ζητήματος από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της αρμόδιας ΥΠΕ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το πρώτο περιστατικό αφορά εργαζόμενη στο Ανοσολογικό εργαστήριο η οποία  στις αρχές Νοεμβρίου επισκέφθηκε δύο φορές το ΤΕΠ με δυσφορία. Τη δεύτερη, μάλιστα, παρέμεινε στη Βραχεία Νοσηλεία και στη συνέχεια εισήχθη για νοσηλεία στην Παθολογική κλινική. Τις επόμενες ημέρες, το ΤΕΠ επισκέφθηκαν 3 ακόμη υπάλληλοι του Ανοσολογικού εργαστηρίου, επίσης με δυσφορία, εκ των οποίων μία εργαζόμενη εισήχθη για Νοσηλεία στη Παθολογική κλινική.
Μετά τις σχετικές διαμαρτυρίες, η Διοίκηση κάλεσε ειδικό εξωτερικό συνεργείο για έλεγχο το οποίο αφού έλαβε δείγματα τα απέστειλε για έλεγχο σε εργαστήριο της Γερμανίας.
Στο μεταξύ, μετά από λίγες ημέρες ένας ακόμη υπάλληλος αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και μετέβη στο ΤΕΠ για εξέταση, όπου και του δόθηκε 3ήμερη αναρρωτική άδεια, καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή. Ακολούθησε άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό, με χορήγηση 2ήμερης αναρρωτικής άδειας.
Όσο οι μέρες περνούσαν η κατάσταση επιδεινώνονταν, αφού μετά τις 15 Νοέμβρη στο χώρο που στεγάζεται ο νέος Αξονικός Τομογράφος τόσο ασθενείς όσο και υπάλληλοι παραπονούνται για έντονη δυσφορία και εκδηλώνουν τάση προς έμετο. Ένας ακόμη εργαζόμενος μεταβαίνει τότε στα ΤΕΠ. Για δυσφορία στο χώρο εργασίας παραπονιέται, ταυτόχρονα, ένας υπάλληλος στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας, ενώ ανάλογα συμβάντα παρατηρούνται στο Αιματολογικό-Αιμοδοσία, στο Ακτινοδιαγνωστικό, στο χώρο του παλαιού αξονικού Τομογράφου και το Βιοχημικό. Η Γιατρός Εργασίας καταγράφει «ήπια δηλητηρίαση» και συστήνει στο προσωπικό να φορά ειδικές μάσκες που μέχρι σήμερα δεν έχουν χορηγηθεί, να δουλεύει με τα παράθυρα ανοικτά και  να φορά γυαλιά που προστατεύουν από σταγονίδια αντιδραστηρίων.
Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, η Διοίκηση αποφασίζει τότε να ζητήσει νέα δείγματα από τους χώρους των Εργαστηρίων, ενώ αποφασίζει να επιβεβαιώσει προφορικά ότι υπάρχει συνεχιζόμενη διαρροή βουτάνιου στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα, αφού οι εργαζόμενοι είναι πλέον ανάστατοι.
Η Ομοσπονδία θέτει σχετικά συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη Διοίκηση του ΠΓΝ Λάρισας και την ηγεσία της Αριστοτέλους:
•    Προτίθεται η Διοίκηση να κλείσει τα συγκεκριμένα Τμήματα, όπως έπραξε με το Ανοσολογικό Εργαστήριο; Εάν δεν υπάρχει κίνδυνος όπως διατείνεται, γιατί έκλεισε το Ανοσολογικό Εργαστήριο;
•    Έχει διερευνηθεί ή έχουν καταγραφεί κρούσματα νοσηλευόμενων ασθενών εξαιτίας της διαρροής αερίου, που μεταφέρθηκαν στα Εργαστήρια για Αξονική Τομογραφία ή άλλες διαγνωστικές υπηρεσίες;
•    Πόσο αξιόπιστα είναι τα δείγματα που ελήφθησαν, εφόσον ο έλεγχος στους χώρους έγινε και τις δύο φορές ενώ είχε ήδη δοθεί εντολή να αερίζονται οι χώροι;
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει έγγραφη απάντηση του Εργαστηρίου της Γερμανίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ζητάει να μάθει αν είναι ασφαλής η υγεία του προσωπικού των εργαστηρίων που συνεχίζουν να  εργάζονται, αλλά και των ασθενών  που υποβάλλονται σε  διαγνωστικές υπηρεσίες.
Πηγή: virus.com.gr