Έληξε χθες αργά το βράδυ Πέμπτης, ύστερα από περίπου ένα 24ωρο, η κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, στη Λάρισα μετά από απόφαση της συνέλευσης των «Αλληλέγγυων» που τα είχαν καταλάβει τη νύχτα της Τετάρτης.

Σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ το μεσημέρι, με άλλη ανακοίνωσή τους, οι καταληψίες εξηγούσαν τους λόγους της πρωτοβουλίας τους. 

Οι καταλήψεις έχουν προκαλέσει πολιτικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ και κόντρα ανάμεσα στο Κόμμα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με επίκεντρο την αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη για την εκκένωση κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη .

Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ, Νίκος Τόσκας, χθες, μέσω του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο», να παρέχει πολιτική κάλυψη στους υφισταμένους του, δηλώνοντας, αναφερόμενος στην αστυνομική επιχείρηση, ότι «φυσικά και καλύπτω αυτή την ενέργεια, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει». Η συνέντευξη του κ. Τόσκα ήρθε ως απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι «η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».

Στο θέμα παρενέβησαν νωρίτερα χθες οι «53+». Ειδικότερα στο editorial της ιστοσελίδας τους commonality.gr, εμφατικά δηλώνουν ότι «Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία . Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα». Ουσιαστικά, οι «53+» «απαντούν» στην κάλυψη που παρείχε ο κ. Τόσκας στις αστυνομικές αρχές, ενώ, παράλληλα, παρεμβαίνουν στην περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης, ζητώντας την άμεση παύση της δικαστικής διαδικασίας. Στο κείμενό τους, παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση για πισωγύρισμα στο δόγμα «νόμος και τάξη», η επαναφορά του οποίου, αναφέρουν, «θα αποτελούσε  θεμελιώδες σφάλμα  της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ  και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο».