Την ακόλουθη δήλωση εξέδωσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, μετά την ολοκλήρωση των Εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών της κατοχικής περιόδου, στη σύνθεση της οποίας και μετείχε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς για πρώτη φορά από Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις γερμανικές οφειλές από την περίοδο της Κατοχής, στην οποίαν συμμετέχω και εγώ, βγαίνει ένα ολοκληρωμένο πόρισμα που θα προταθεί προς συζήτηση και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Σ’ αυτό το πόρισμα, για πρώτη φορά, καταγράφονται συστηματικά όσα τεκμήρια υπήρχαν σκόρπια και είχαν συγκεντρωθεί από διάφορους φορείς (Νομικό Συμβούλιο & Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Τράπεζα Ελλάδος, ΠΕΑΕΑ, Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων, Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, νέους ανεξάρτητους ερευνητές κ.ά.). που εδώ και πολλά χρόνια ασχολούνται με το ζήτημα αυτό και έχουν κάνει πολλή και αξιόλογη δουλειά.

Μέσα απ’ αυτό το πόρισμα έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κατοχής, όπως το ότι –πέρα από το κατοχικό δάνειο που υποχρεωθήκαμε να δώσουμε στη Γερμανία και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα μας– είχαμε υποχρεωθεί να πληρώνουμε και 4 δισεκατομμύρια δρχ. μηνιαίως (διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 1941) για τα έξοδα συντήρησης των κατοχικών δυνάμεων, ποσό που αντιστοιχούσε συνολικά στο 45% του χρήματος που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή σε ολόκληρη τη χώρα. Δηλαδή, πληρώναμε τη συντήρηση του στρατού κατοχής!!!