Η ΕΟΑΣΝΛ, οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της Επαρχίας Αγιάς καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Αγιάς. 

"Το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έρχεται να προστεθεί στα δυο προηγούμενα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει πακέτο αντιαγροτικών μέτρων. Άγρια φοροληστεία με 26% φορολόγηση και 100% προκαταβολή από το πρώτο ευρώ, τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και αύξηση των εισφορών στον ΕΛΓΑ, ΦΠΑ 23% σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης, ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αγροτικού ρεύματος, μείωση επιστροφής φόρου πετρελαίου 50% για φέτος και κατάργηση του χρόνου. 

Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της Ε.Ε, με τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές, την αμάζευτη σοδειά μας εξαιτίας του εμπάργκο στην Ρωσία και τις χαμηλές τιμές που πουλήθηκαν τα προϊόντα μας, μειώνει το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, μας ξεκληρίζει, ερημώνει τα χωριά μας και θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Επαρχίας Αγιάς. 

Για αυτό καλούμε τους φορείς (Εμπορικό Σύλλογο, Επαγγελματική Ένωση) τους εργαζόμενους, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συμμετέχουν και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας. Όλοι μαζί, με κοινή δράση και συμμαχία μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτές τις πολιτικές και στην πορεία να τις ανατρέψουμε ανοίγοντας τον δρόμο για μια ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα με τον λαό αφέντη του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα του. 

Στην μαζική σύσκεψη των Α.Σ και Συνεταιρισμών που αποφάσισε το συλλαλητήριο συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα αιτήματα που έθεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων και επιπλέον ζητάμε αποζημίωση για το εμπάργκο στην Ρωσία που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής. Ζητάμε να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από το εμπάργκο για το οποίο δεν ευθυνόμαστε και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις της κυβέρνησης και υπέγραψε το εμπάργκο και δεν αποζημιώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Διεκδικούμε αγωνιστικά:

•  Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

•  Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

•  Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

•  Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

•  Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

•  Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

•  Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

•  Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

•  Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

•  Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

•  Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων".