Στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με κύριο στόχο την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε με μήνυμά της η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας για τις κακοποιημένες γυναίκες, παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων για την κυκλοφορία αστικού λεωφορείου με μήνυμα κατά της κακοποίησης, καθώς και στην εικαστική παρέμβαση του Γαλλικού Ινστιτούτου,  ενώ στις 19.30 σήμερα, στην Κεντρική Πλατεία, με το δίκτυο «Κανείς Μόνος»  συνδιοργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης βίας 

Ειδικότερα στο μήνυμά της η κ Λιακούλη επισημαίνει τα εξής: 

«Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να δράσει συλλογικά προκειμένου να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, να προωθήσει την υπεράσπιση και τη δημιουργία ευκαιριών για συζήτηση, σχετικά με τις προκλήσεις και τις λύσεις γύρω από το μείζον αυτό διεθνές ζήτημα, της βίας εναντίον των γυναικών.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε περιόδους κρίσεων, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών, οι αριθμοί αυξάνονται ανησυχητικά. 

Ιδιαίτερα, η γυναικοκτονία, η «ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες» ,  όπως την ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αποτελεί την πιο ακραία εκδήλωση μορφής βίας κατά των γυναικών. 

Στη χώρα μας, το τελευταίο μόνο έτος, οι γυναικοκτονίες ήταν η «κρυφή πανδημία», μέσα στην πανδημία. 

13 συνολικά γυναίκες βρήκαν φρικτό θάνατο από το χέρι του ανθρώπου με τον οποίον συνδέονταν ερωτικά στο παρελθόν ή και τη στιγμή της τραγωδίας.

Ενώ τη βλέπουμε καθημερινά παντού γύρω μας, η έμφυλη βία δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά, αντίθετα, μπορεί και πρέπει να προληφθεί. Η προσπάθεια εξάλειψής της ξεκινά με το να ακούσουμε και να πιστέψουμε τα θύματα, να υιοθετήσουμε σαφείς και ολιστικές προσεγγίσεις που φτάνουν στις βαθύτερες αιτίες, να εργαστούμε για τη μεταμόρφωση των επιβλαβών κοινωνικών προτύπων και να ενδυναμώσουμε την αυτοεκτίμηση των  γυναικών και των κοριτσιών. Αυτά θα τα πετύχουμε, με την παροχή βασικών υπηρεσιών που σαν επίκεντρο έχουν τα θύματα, τόσο στους τομείς της αστυνόμευσης, της δικαιοσύνης, της υγείας και του κοινωνικού τομέα, όσο και με επαρκή χρηματοδότηση της ατζέντας για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Σήμερα, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, διαπίστωσα ότι 122 γυναίκες του τόπου μας, της διπλανής μας πόρτας, ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο και στήριξη , εξαιτίας της κακοποίησης που υφίστανται μέσα στο σπίτι τους. 

Και είναι μόνο αυτές που έσπασαν την σιωπή ! 

Πόσες αλήθεια, πολλαπλάσιες ακόμη, βρίσκονται στο σκοτάδι της κακοποίησης και φοβούνται να μιλήσουν; 

ΌΛΟΙ έχουμε μεγάλη ευθύνη , για όσα συμβαίνουν γύρω μας . 

Αν σιωπήσουμε, θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα  ψυχών και κορμιών 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δυναμώνουμε τη φωνή και βάζουμε τέλος στη βία κατά των γυναικών,  τώρα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ χτίζουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλες τις γυναίκες και όλα τα κορίτσια. 

Στηρίζουμε τις γυναίκες και κάνουμε σύνθημα αγώνα την προτροπή : Μη φοβάσαι ! Μίλα !» 

#Κανείς_Μόνος