Για νέα απογείωση των διεθνών τιμών στο σκληρό σιτάρι τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο τα διεθνή χρηματιστήρια. Στην Ιταλία τα καλής ποιότητας σιτάρια διαπραγματεύονται από 515 έως 520 ευρώ ο τόνος.

Ωστόσο το ερώτημα είναι αυτές οι τιμές επηρεάζουν την ελληνική αγορά και τις απολαμβάνουν οι παραγωγοί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Φώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, «το σκληρό σιτάρι φέτος έφτασε τιμή παραγωγού στα 48 έως 50 λεπτά το κιλό. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν κατάφερε να απολαύσει αυτές τις τιμές.

Κάποιοι που είχαν ανάγκη ρευστότητας αναγκάστηκαν κατά την φύτευση να δανειστούν χρήματα από εμπόρους με την υποχρέωση να πουλήσουν σε αυτούς. Σύμφωνα με τιμολόγια που έχω από τα μέλη του συνεταιρισμού σχεδόν οι μισοί παραγωγοί στον κάμπο πούλησαν στα αλώνια με τιμές στα 23 - 24 λεπτά το κιλό. Περίπου το 80% κατάφερε να πουλήσει μέχρι 35 λεπτά.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό κατάφερε να πουλήσει στις υψηλές τιμές της διεθνούς αγοράς και πάνω από 40 λεπτά. Επίσης πολύ μικρός αριθμός αγροτών κατάφερε να αποθηκεύσει την παραγωγή του για να την πουλήσει σε υψηλή τιμή επειδή είναι υψηλό το κόστος αποθήκευσης.

Ακούμε επίσης ότι αυξήθηκε το ψωμί λόγω της ανοδου της τιμή στο αλεύρι. Μα το ψωμί παράγεται από μαλακό σιτάρι. Στην αγορά η τιμή παραγωγού για το μαλακό σιτάρι κυμαίνεται από 22 έως 23 λεπτά το κιλό, δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα. Πως δικαιολογούν αυτή την αύξηση.

Το σκληρό σιτάρι πάει στη βιομηχανία ζυμαρικών. Το 2015 το σκληρό σιτάρι είχε τιμή παραγωγού από 15 έως 16 λεπτά το κιλό. Τότε δεν είδαμε να υπάρξει μείωση των τιμών στα τρόφιμα για να κερδίσει ο καταναλωτής. Άρα πιστεύω ότι παίζονται πολλά κερδοσκοπικά παιχνίδια στο εμπόριο των τροφίμων και δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό οι παραγωγοί».

agrotypos.gr