Έφυγε το πρωί του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου, το πρώτο φορτηγό με κάστανα του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, τα οποία εξάγονται στην Ιταλία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ευθύμιος Καζαντζής, πρόεδρος στο νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων, «υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους αλλά οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Φέτος η παγκόσμια ζήτηση δεν είναι καλή λόγω της πανδημίας.

Η τιμή που δίνουν οι Ιταλοί για τα καλά μεγέθη κάστανα είναι από 3,30 έως 3,40 ευρώ το κιλό. Για τα σούπερ έξτρα (λουξ) κάστανα δίνουν και 3,60 ευρώ. Μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 3,80 ευρώ αλλά με επιταγή. Για τα χαμηλής ποιότητας δίνουν τιμή στα 70 λεπτά.

Φέτος έχουμε στα Αμπελάκια και στη Μελιβοία πολύ καλά μεγέθη κάστανων. Ο συνεταιρισμός μας θα εξάγει περίπου 700 - 800 τόνους.

Με μια τιμή παραγωγού στα 4 ευρώ θα έφτανε στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Ιταλίας στα 10 ευρώ, κάτι που θα ήταν απαγορευτικό για τους καταναλωτές λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έφερε η πανδημία.

Επίσης σε λίγες ημέρες θα βγει στις αγορές η παραγωγή της Τουρκίας που έχει πολλά μεγάλα μεγέθη (λουξ) με τιμές στα 2,5 ευρώ το κιλό. Η Τουρκία είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα στο κάστανο μετά την Κίνα, η οποία όμως την μεγάλη πλειοψηφία της παραγωγής της την εξάγει στη διεθνή αγορά.

Ο συνεταιρισμός φέτος ξεκίνησε μια προσπάθεια να εξάγει στο Κόσοβο, μια αγορά που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δίνει τη δυνατότητα για αδασμολόγητη μετεξαγωγή προς ΗΠΑ. Επίσης ο συνεταιρισμός μας κάνει προσπάθεια το κάστανο των Αμπελακίων να αποκτήσει ένα brand name στη διεθνή αγορά».

agrotypos.gr