Πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό είναι η τιμή παραγωγού για το κρέας ΠΟΠ αρνάκι Ελασσόνας.

Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ο κ. Αναστάσιος Γκουγκουλιάς, διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ».

Και προσθέτει: «ο Συνεταιρισμός μας ήταν από αυτούς που πρωτοστάτησαν για να χαρακτηριστεί το αρνάκι όλης της περιοχής της Ελασσόνας σαν ΠΟΠ. Όμως πέσαμε στην οικονομική κρίση και στην πανδημία και δεν καταφέραμε ακόμη να πάρει ο κτηνοτρόφος την προστιθέμενη αξία από το κρέας του. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή για το ΠΟΠ είναι λίγο υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα κρέατα και κυμαίνεται πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι μας σφάζουν σε τοπικά σφαγεία στο Μεσοχώρι και στην Καλλιθέα και το εμπορευόμαστε με μεγάλες εταιρίες.

Στον συνεταιρισμό έχουμε μέλη κτηνοτρόφους από 115 εκτροφές. Εκτός από κρέας παράγουμε και γάλα. Το 80% του τζίρου του συνεταιρισμού προέρχεται από το  γάλα και το 20% από  το κρέας. Είμαστε περήφανοι για τα προϊόντα της περιοχής μας, που είναι με τοπική αναφορά, είτε είναι το τυρί (φέτα Ελασσόνας, νιβατό Βερδικούσας, κλπ), είτε είναι το κρέας (αρνάκι και κατσικάκι που είναι ΠΟΠ).

Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια άνοδο της τιμής αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλη την χώρα. Υψηλότατα όμως παραμένουν τα κόστη εκτροφής λόγω της τιμής ζωοτροφών (καλαμπόκι, τριφύλλι κ.α.), με αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να μην απολαμβάνει ένα καλύτερο εισόδημα. Πάντως αυτές τις ημέρες είμαστε σε διαπραγμάτευση με μια μεγάλη γαλακτοβιομηχανία για την τιμή του γάλακτος». 

agrotypos.gr