Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών το 2021 σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ στην περιφέρεια τα μισθώματα παρουσιάζουν σταθερότητα ή μικρές αυξήσεις.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με 73 γραφεία και σχεδόν 1.000 συμβούλους ακίνητης περιουσίας, τα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 5%, με την Αττική να βρίσκεται στο + 6,2%, τη Θεσσαλονίκη στο + 9,4% και την περιφέρεια στο +1,4%

Στην περιφέρεια τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι αγοραστές είναι διαμερίσματα ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τ.μ. με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 340 ευρώ. Ενδεικτικά, στον Βόλο και στα Χανιά η μέση τιμή ενοικίασης είναι 420 και 440 ευρώ αντίστοιχα.

Στην Λάρισα, μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν διαμερίσματα εμβαδού από 81 έως 120 τ.μ. με το μέσο ενοίκιο να κυμαίνεται στα 550 ευρώ, ενώ στην Κομοτηνή θα συναντήσει κανείς τις χαμηλότερες τιμές με τις γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., να εκμισθώνονται κατά μέσο όροπρος 300 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά επιλογής ενός ακινήτου στην περιφέρεια δεν διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ανακαίνιση παίζει το σημαντικότερο ρόλο (64%) και ακολουθούν η κατάσταση των κουφωμάτων (50%) και η θέση parking (39%).

Οι τιμές των ενοικίων στην περιφέρεια παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις. Ενδεικτικά, στις Σέρρες, την Κομοτηνή και την Καλαμάτα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ στην Λάρισα το ποσοστό αύξησης ήταν 14,5%.

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ