Ο θησαυρός του φθινοπώρου στη Μελιβοία της Λάρισας είναι τα μήλα. Εξαιρετικής  ποιότητας, κάτι που οφείλεται στην γεωγραφική τοποθεσία, αλλά και στην ιδιαίτερη  φροντίδα των παραγωγών, οι οποίοι αποφεύγουν την κατάχρηση των φυτοφαρμάκων.

Η Αγιά είναι γνωστή για τα μήλα της, αλλά στο Μεταξοχώρι τα ορεινά μήλα διαφέρουν. Η καλλιέργεια είναι προσεγμένη και η παραγωγή αυξάνεται κάθε χρόνο.

Στόχος είναι να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τα φάρμακα, που χρησιμοποιούμε σημειώνει ο παραγωγός Μαργαρίτης Σχοινάς. Αυτό καθιστά το φρούτο όχι μόνο πιο υγιεινό, αλλά και πιο εύγευστο.

Η μείωση των φυτοφαρμάκων επετεύχθη με μια κατασκευή από δίκτυα, που περικλείουν όλο το κτήμα και έτσι αποφεύγονται οι έξωθεν ασθένειες που μεταφέρονται κυρίως με τα έντομα.  Παράλληλα, το δίκτυ προστατεύει και από τις χαλαζοπτώσεις.

Ο Θοδωρής Σουλιώτης, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Μεταξοχωρίου, μιλά για τον πολιτισμό του μήλου και της περιοχής. Ο Κίσσαβος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα, που προσφέρει το φυσικό τοπίο για να ανθίσουν και οι τέχνες.

ertnews.gr