Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Όταν χάνεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου σου οι κινήσεις σου γίνονται σπασμωδικές, δεν έχουν λογική και σου φταίνε όλοι κι όλα εκτός από τον εαυτό σου. Αυτό συμβαίνει σήμερα και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει χάσει τον έλεγχο της διαχείρισης της πανδημίας κι εφευρίσκει ανύπαρκτους εχθρούς προκειμένου να μην παραδεχθεί τα δικά του πολλά λάθη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή στήριξε τη σκληρή κι αντιδημοφιλή καραντίνα, προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας από τα όποια μικρομματικά οφέλη. Κάναμε, δηλαδή, ό,τι δεν έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαφωνούσε με την τότε κυβέρνηση ακόμα και για το αν έξω ήταν ημέρα ή νύχτα.

Κι εξακολουθούμε και σήμερα να στηρίζουμε τον ορθό λόγο απέναντι στο σκοταδισμό που «καβάλησε» η ΝΔ για να γίνει εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως κι όλοι οι προοδευτικοί πολίτες αυτής της χώρας, στηρίζουμε την επιστήμη και τα επιτεύγματά της, στηρίζουμε τον εμβολιασμό χωρίς ναι μεν αλλά. Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε, στην ουσία, τίποτα άλλο για να προστατεύσει τον πληθυσμό κι έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ανακοινώνει το κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν προωθούμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δώσει πρώτος το παράδειγμα με το δικό του εμβολιασμό. 

Λέμε όχι στις απολύσεις ή αναστολές εργασίας

Καλούμε, συνεπώς, όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν κι ως μια πράξη ατομικής ευθύνης και συλλογικής αλληλεγγύης. Το ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ανεύθυνα και προς όφελος των λίγων δεν θα μας κάνει όλους ίδιους. Αν, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης αναζητά αντιεμβολιαστές θα τους βρει στο δικό του κόμμα, ο αντιπρόεδρος του οποίου Αδωνις Γεωργιάδης είχε καταθέσει, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ το 2010, κοινοβουλευτική ερώτηση με την οποία αναφερόταν σε πιθανότητες κατασκευής του ιού της γρίπης από τις φαρμακευτικές εταιρείες.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει η συλλογική προσπάθεια κατά του κοροναϊού να εξελιχθεί σε ένα νέο εθνικό διχασμό. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του επέλεξαν τη θρασυδειλία της επίρριψης της ευθύνης στους πολίτες, δεν έχουν λύσει το πρόβλημα με τις κινητές μονάδες εμβολιασμού των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης, δεν ενίσχυσαν την πρωτοβάθμια υγεία, έλαβαν δύο εκατομμύρια εμβόλια λιγότερα από τη Moderna από όσα δικαιούμασταν ως χώρα.

Και τώρα έρχονται να απειλήσουν τους ανεμβολίαστους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους με απολύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει αποδείξει κι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά ότι οι μόνες «επιτυχίες» που μπορεί να επιδείξει σχετίζονται με απολύσεις. 

Από τη δική της πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως στους υγειονομικούς ή στους ανθρώπους που εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή στην ισορροπία ανάμεσα σε κίνητρα κι αντικίνητρα.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν αποδεχόμαστε απολύσεις ή αναστολές εργασίας για τους ανεμβολίαστους. Το ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να σχεδιάζει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο δεν είναι δυνατό να οδηγεί σε αδικαιολόγητη στέρηση ελευθεριών και σε μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων.

Η ατομική ευθύνη βρίσκεται εδώ κι αφορά τον καθένα μας, αλλά κράτος- πατερούλη δεν θέλουν οι προοδευτικοί πολίτες, δεν θα έπρεπε να το επιθυμούν κι όσοι ορκίζονται δήθεν στο φιλελευθερισμό όταν την ίδια ώρα υποθάλπουν τον πιο βαθύ συντηρητισμό...