Διεξήχθη χθες η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της Άσκησης CPX (Command Post Exercise) MILEX-21 στην έδρα της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, την οποία παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την DV-DAY παρακολούθησαν επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλλος Ναυάρχος Herve Blejean, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Στρατιωτικός μας Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, ο Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, καθώς και αντιπροσωπείες κρατών – μελών (κ-μ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η CPX «MILEX-21», η οποία πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 18 Ιουνίου 2021, εστιάζει στον σχεδιασμό Διαχείρισης Κρίσεων σε Στρατηγικό και Επιχειρησιακό επίπεδο, για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ και αφορά στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, με σκοπό να ανταπεξέρχονται σε κρίσεις και εξωτερικές απειλές.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην Άσκηση, χαρακτήρισε εξαιρετική την ευκαιρία της εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στις παρατεταμένες συγκρούσεις και αναδυόμενες απειλές», τονίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε και να περιφρουρήσουμε την στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και την ελευθερία της να δρα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, και αυτό είναι προς το συμφέρον των κρατών-μελών και της ευημερίας των λαών τους».

Ως διδαχή ετοιμότητας και αποτελεσματικής αντίδρασης χαρακτήρισε την διαχείριση της Πανδημίας COVID-19 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, λέγοντας «ότι η κατάλληλη και συχνή εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς κι ο έγκαιρος και σωστός σχεδιασμός συνεισφέρουν στην επιτυχία μίας επιχείρησης».

Κλείνοντας, συνεχάρη το προσωπικό του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS) για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της Άσκησης, το προσωπικό των κρατών-μελών που συμμετείχαν σε αυτή, καθώς και την 1ης Στρατιά/EU-OHQ ως «ιθύνων νου» και οικοδεσπότη της MILEX-21.