Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Φαρσάλων ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Φαρσάλων.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΦ με γνώμονα τη στήριξη εκείνων των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Εσκίογλου, «η πανδημία πέρα από τα σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία, δημιούργησε και πολλά ζητήματα στην οικονομία. Άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, άλλοι δεν εργάζονται για μήνες, επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο ή έχουν δει το τζίρο τους να μειώνεται δραματικά.

Σ’ όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση ο δήμος Φαρσάλων δε μπορεί να παραμένει θεατής. Εξάλλου, η αυτοδιοίκηση στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που προηγήθηκαν και δυστυχώς συνεχίζονται, ήταν εκείνη που κράτησε όρθια την κοινωνία δημιουργώντας ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους.

Στο πλαίσιο αυτό, φέρνουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναγνωρίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία σε μία μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. 

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ρεαλιστική και αγγίζει την «καρδιά» του προβλήματος. Θα δώσει την ευκαιρία να ανασάνουν οικονομικά εκείνοι που έχουν πραγματικό πρόβλημα και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΥΑΦ.

Από την άλλη, είναι ο μόνος δρόμος για τη Δημοτική μας Επιχείρηση, να μπορέσει να ενισχύσει τη ρευστότητά της σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΥΑΦ

Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύδρευσης ή αποχέτευσης δύνανται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την υπηρεσία της ΔΕΥΑΦ, να ρυθμίζονται άπαξ και να εξοφλούνται εφάπαξ ή να καταβάλλονται σε δόσεις.

Αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες των παροχών: α) Το φυσικό πρόσωπο σε βάρος του οποίου είναι βεβαιωμένη η οφειλή ή με εξουσιοδότηση προς τον μισθωτή του.

β) Σε περίπτωση εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτών, ο ομόρρυθμος εταίρος ή το φυσικό πρόσωπο που ευθύνεται για τα χρέη της εταιρείας ή του νομικού προσώπου αντίστοιχα,

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται έως 15.07.2021

Β. ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Στη ρύθμιση υπάγονται:

οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύδρευσης ή αποχέτευσης που έχουν βεβαιωθεί έως 31.03.2021

έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.

Γ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΟΣΕΩΝ-ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

1. Οι οφειλές μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),

β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80 %), γ) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),

δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),

ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

2. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των είκοσι (20) ευρώ.

3. Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Δ. ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, αν ο οφειλέτηςδεν καταβάλλει τρεις (3) συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών ήέχει υποβάλλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.