Κριτική στην κυβέρνηση για το σχέδιο νόμου το οποίο αφορά τη στήριξη της πολιτείας προς την κοινωνία σε ενδεχόμενες θεομηνίες, άσκησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνοντας πως απουσιάζει η στήριξη των νοικοκυριών.

«Στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την προστασία των πληγέντων από θεομηνίες κανείς δεν μπορεί να πει «όχι» είπε χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει πως «δεν μπορεί, όμως, να πει και «ναι» σε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες, τις ανάγκες μιας συνολικής προστασίας των πληγέντων από θεομηνία. Δεν μπορεί να πει «ναι», γιατί απουσιάζει από αυτό το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση ο βασικός πυρήνας, η λέξη «νοικοκυριό», απουσιάζουν οι δαπάνες.

Ακούσαμε τον κ. Σταϊκούρα στην τελευταία συνεδρίαση προχθές να αναφέρει αριθμούς, να αναφέρει ποσά τα οποία δόθηκαν εξαιτίας του «Ιανού» σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στους σεισμοπαθείς. Δεν τα αμφισβητούμε, να το ξεκαθαρίσουμε. Δυστυχώς, όμως, επιβεβαιωνόμαστε. Δυστυχώς! Ό,τι προτάσεις κάναμε, τις κάνατε δεκτές. Δεν κάνατε, όμως, ένα μεγαλύτερο βήμα. Τα νοικοκυριά απουσιάζουν από το νομοσχέδιο».

Ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε χαρακτηριστικά την καταγγελία του Κοινοτικού Συμβουλίου στο Μεσοχώρι του Τυρνάβου όπου εκφράζεται η δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση καταβολής των 600 ευρώ αλλά και της αποζημίωσης για τις οικοσυσκευές.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΟΜΙΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ;

Συνεχίζοντας ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως «δεν μπορεί να πει «ναι» κάποιος σε ένα νομοσχέδιο όταν από αυτό απουσιάζει η πιο βασική, η πιο εκτεταμένη ζημιά για την πρωτογενή παραγωγή. Ποια είναι αυτή; Η αλλοίωση στη γονιμότητα των εδαφών». Μάλιστα, για τη Θεσσαλία έκανε λόγο για άγνοια των κυβερνητικών στελεχών για το ζήτημα, αφού κανείς δε λαμβάνει σαφή θέση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για τις επιχειρήσεις ο κ. Κόκκαλης εστίασε στο ότι «δεν ορίζεται στο νομοσχέδιο το πιο βασικό: Σε τι ποσοστό θα καλύπτεται η ζημιά; Δεν σας είπαμε τον χρόνο. Θεωρείτε υπερβολικό το αίτημα των επιχειρηματιών για την αποκατάσταση της ζημιάς τους σε ποσοστό 100%; Παραδεχτήκατε -προκύπτει και από τα έγγραφα- ότι έχετε δώσει μέχρι στιγμής το 20%.

Ερώτηση ρητορική: Είναι να υπερηφανεύεστε για το 20%; Ούτε κουβέντα ποτέ θα δοθεί το υπόλοιπο. Το γεγονός ότι πρέπει στο νομοσχέδιο να αναφέρεται ότι η ζημιά θα αποκαθίσταται σε ποσοστό 100% ή 80% το θεωρείτε υπερβολικό; Το θεωρείτε αβάσιμο; Δεν είναι σωστό; Και σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει δοθεί μόνο το 20% από τη ζημιά.»

ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, ο Λαρισαίος σημείωσε πως η ρύθμιση είναι σε θετική κατεύθυνση. «Η αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας έχει σχέση και με τις εισφορές. Για ποιον λόγο να πληρώνει κάποιος επιχειρηματίας, ελεύθερος επαγγελματίας εισφορές, όταν την εργασία δεν την παρείχε; Συνεπώς, το αίτημα αυτών των επιχειρηματιών, είτε είναι στο λιανεμπόριο είτε είναι στην εστίαση, δεν είναι λογικό, δεν είναι νόμιμο; Αυτό το αίτημα μετέφερε και ανακοίνωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το αίτημα να γίνει η αναλογική ρύθμιση για τα χρέη του κορωνοϊού» είπε μεταξύ άλλων.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Σε άλλο άρθρο που αφορούσε τα αιολικά πάρκα, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει αλόγιστη αδειοδότηση, λέγοντας τα εξής: «Όλοι μας είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά -υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά»- σε δέκα χρόνια δεν θα έχουμε αγρότες, δεν θα έχουμε κτηνοτρόφους, δεν θα έχουμε ανθρώπους να παράγουν.

Είναι η μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει στον πρωτογενή τομέα, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Σκεφτείτε το σοβαρά! Η μεγαλύτερη ζημιά! Δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να παράγουν αυτά τα οποία καταναλώνουμε».

Κλείνοντας ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «λέμε «ναι» στην ανάγκη ενός οργανωμένου και δίκαιου συστήματος προστασίας των πληγέντων. Και νομίζω ότι το αποδείξαμε με τις προτάσεις μας στις επιτροπές οι οποίες έχουν γίνει δεκτές, με τις προτάσεις που δεν έχουν γίνει δεκτές και με αυτές που θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε. Λέμε, όμως, «όχι» σε ένα ελλιπές, σε ένα αόριστο, σε ένα πρόχειρο νομοθέτημα, το οποίο στην ουσία τι κάνει;»