«Αβλεψία ή αναλγησία της Κυβέρνησης η επίσπευση διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης οφειλών των σεισμοπαθών από την ΑΑΔΕ;»

Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης σε σχετική ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Όπως αποκαλύπτει ο Λαρισαίος πολιτικός, παρά τη δυσμενή συγκυρία την οποία βιώνουν οι συγκεκριμένοι πολίτες στο νομό Λάρισας και όχι μόνο, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει… απρόσκοπτα το έργο της, αποστέλλοντας διοικητικές πράξεις αναγκαστικής είσπραξης οφειλών και σε αυτούς!

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Κύριοι Υπουργοί, αμέσως μετά την εκδήλωση των καταστροφικών σεισμών στην επαρχία Ελασσόνας και σε περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, που άφησαν πίσω άστεγους συμπολίτες μας, κατεστραμμένες επιχειρήσεις, αγροτικά προιόντα, υπέβαλα επίκαιρη ερώτηση, ρωτώντας και ζητώντας από την Κυβέρνηση να εκθέσει προς την κοινωνία και τους πληγέντες συμπολίτες μας στον Ν. Λάρισας και Τρικάλων, τον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποκατάσταση των πάσης φύσεως ζημιών στις σεισμόπληκτες περιοχές σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, τις αποζημιώσεις σε υποδομές, τις αποζημιώσεις σε αγρότες, επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προιόντων, την επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, την παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος για την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών προς το Δημόσιο και ΝΠΙΔ.

Από την παράθεση των πρακτικών της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, στις 19-03-2021, διά στόματος του Υπουργού Εσωτερικών, δόθηκαν απαντήσεις επί των ζητημάτων, που αφορούσαν στην συνδρομή της Πολιτείας για την άμεση κάλυψη μόνο των βασικών αναγκών της στέγασης σε σκηνές αρχικώς και σε οικίσκους εν συνεχεία, καθώς επίσης και για την καταβολή αποζημιώσεων, για τις τρέχουσες βιοτικές ανάγκες των σεισμόπληκτων.

Παρά το γεγονός ότι επέμεινα στην ανάπτυξη ενός συνολικού μακροπρόθεσμου κυβερνητικού σχεδιασμού, διότι ήταν βέβαιον, ότι με την επαναφορά στην καθημερινότητα και το πέρας του χρόνου, θα ανακύψουν ζητήματα στα οποία οι πληγέντες συμπολίτες μας, θα αδυνατούν να διαχειριστούν και να ανταπεξέλθουν, όπως αυτό των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, εντούτοις, δεν προέκυψε απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντιθέτως, διά στόματος του αρμόδιου Υπουργού, (παραπέμπω στα πρακτικά της συνεδρίασης της 19-03-2021), υπήρξε έμμεση αποδοχή, ότι δεν υφίσταται συνολικός σχεδιασμός για την λήψη μέτρων ανακούφισης των σεισμοπαθών,  ανακοινώνοντας όμως, ευθέως την δέσμευση της Κυβέρνησης, ότι αναφορικά με τα άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν γενικά με την αντιμετώπιση φυσικών  καταστροφών και τις συνέπειες που  αυτές  προκαλούν, το Υπουργείο Οικονομικών και  το  Υπουργείο  Ανάπτυξης έχουν ήδη έναν μηχανισμό, που έχει καθιερωθεί από τον «Ιανό» σε συνεχή λειτουργία και ότι προετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να θεσμοθετηθούν μέτρα συνολικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο του ΙΑΝΟΥ.

Όμως, ένα και πλέον μήνα μετά και από την εκδήλωση του σεισμού και από την κυβερνητική απάντηση, διαπιστώνεται με λύπη, ότι, όσο οι οδύνες είναι νωπές και τα φώτα έντονα, τα μέτρα και οι εξαγγελίες, είναι πολλές και ανέξοδες.

Και ότι πολύ σύντομα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και το νομοθέτημα στα πλαίσια του ΙΑΝΟΥ, έχουν απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο. Και τούτο αποδεικνύεται από τις καταγγελίες και έντονες διαμαρτυρίες πολιτών των σεισμόπληκτων περιοχών, οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται στο έλεος και του σεισμού και της ΑΑΔΕ, η οποία, αποστέλλει διοικητικές πράξεις αναγκαστικής είσπραξης οφειλών των πολιτών των σεισμόπληκτων περιοχών.

Και μάλιστα, ενώ ήδη από την πρώτη στιγμή υπήρξε αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έθεσα ήδη στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, να ανασταλούν και να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών των σεισμόπληκτων περιοχών ή τουλάχιστον αυτών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί ως προς τις κατοικίες τους ή την επιχείρησή τους.

Εξάλλου, το  Άρθρο 3 του ν. 4870/2020, προέβλεπε την Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγείσες περιοχές λόγω της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», ειδικά στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, έως τις 30-09-2021 απαγορεύθηκε η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων. Η αναστολή καταλαμβάνει ιδίως, αλλά όχι περιοριστικά, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, ενώ έχουν  ανασταλεί οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Επειδή, είναι προφανές, ότι ουδέν άλλο μέτρο, πέραν της στέγασης στις σκηνές και εν συνεχεία στους οικίσκους, που σημειωτέον είναι ως επί το πλείστον δωρεές ιδιωτών, και των μέτρων που ήδη έχετε λάβει, ήτοι την άμεση οικονομική ενίσχυση, δεν σκοπεύετε να τηρήσετε την εξαγγελία σας και να εκπονήσετε ένα συνολικό σχέδιο σφαιρικής προστασίας των πολιτών των σεισμοπαθών περιοχών, καθώς αντί να προβείτε σε απόφαση αναστολής όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών κλπ υποχρεώσεων των σεισμόπληκτων για χρονικό διάστημα εύλογο ώστε να ανορθωθούν ηθικά και πρακτικά οι πληγέντες, εντούτοις, δίνετε την εξουσιοδότηση ή επιτρέπετε υπό την ανοχή σας, στις ΔΟΥ να αποστέλλουν ειδοποιητήρια και πράξεις αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος των πληγέντων.

Μάλιστα εάν συνεχιστεί η πρακτική αυτή, ακόμη και οι αποζημιώσεις που ήδη έχετε δώσει, θα σας επιστραφούν διά της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών των πληγέντων πολιτών.

Επειδή, οφείλετε να εφαρμόζετε την συνταγματικής ισχύος, αρχή της ισότητας, και να μην προβαίνετε σε άνιση μεταχείριση όμοιων κατά τα ουσιώδη στοιχεία τους, καταστάσεων.

Επειδή, εν προκειμένω, οφείλετε να προχωρήσετε άμεσα στην έκδοση απόφασης με την οποία θα θεσμοθετήσετε την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων εντός των οριοθετημένων περιοχών, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και στην αναστολή των πάσης φύσεως μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών τους, κατά τον τρόπο και με τον σκοπό που προβλέφθηκε στην περίπτωση των πληγέντων από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟΣ.

Επειδή σε κάθε περίπτωση, σε ένα κράτος δικαίου, η στήριξη των αδυνάμων από όποια αιτία κι αν έχουν βρεθεί σε ευάλωτη θέση, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, η δε αντίθετη μεταχείριση συνιστά αναλγησία.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

Για ποιους λόγους δεν προχωρήσατε στην λήψη των μέτρων αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών των πληγέντων περιοχών, καθώς και στην αναστολή λήψης των πάσης φύσεως μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων του Δημοσίου, κατά αναλογία με την λήψη των μέτρων αυτών στην περίπτωση του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ;

Υφίσταται και εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του νομοθετήματος, που εξαγγείλατε, διά  του οποίου θα θεσμοθετείται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών, που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές;

Προτίθεστε να παρέχετε την εντολή ακύρωσης όλων των πράξεων που έχουν σταλεί από την ΑΑΔΕ προς τους οφειλέτες- πληγέντες των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;»