Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ) αναφέρονται τα εξής:

Σε διατομεακή σύσκεψη της 12/01/2021 και επί τη βάσει επιστημονικών αντικειμενικών κριτηρίων (ασφάλεια, αναλογία κλινών και διαθέσιμων ιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού) και των εμπειριών και των διδαγμάτων τα οποία προέκυψαν κατά το εφιαλτικό δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2020, είχαν μεταξύ άλλων αποφασισθεί και κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκομένους οι κάτωθι θέσεις:

1.    Σαφής οριοθέτηση των δυνατοτήτων συμβολής του Γ.Ν.Λάρισας κατά αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της πανδημίας.

2.    Για την νοσηλεία αρρώστων COVID19 θα μπορούν να διατεθούν οι 21 κλίνες της Β’ Παθολογικής Κλινικής, οι 18 κλίνες της ΩΡΛ Κλινικής (νοσηλεία υπόπτων κρουσμάτων) και οι 8 εφεδρικές κλίνες της Οφθαλμολογικής Κλινικής. Σύνολον 47 κλίνες.

3.    Οι κλίνες της Μ.Ε.Θ βάσει προτύπων κριτηρίων ασφάλειας και στελέχωσης δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν τις 16, με κάποιες εξ αυτών «καθαρές» για την νοσηλεία μη-COVID19 αρρώστων.

4.    Αποκατάσταση της λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής, της Παιδοχειρουργικής και της Ουρολογικής Κλινικής (όλος ο όροφος μη COVID19).

5.    Αποκατάσταση της λειτουργίας της Ουρολογικής Κλινικής και απόδοσης των αντιστοίχων θαλάμων της προς χρήση.

6.    Πραγματική αποκατάσταση του χειρουργικού έργου, βάσει των εκτάκτων προβλέψεων για την περίοδο της πανδημίας, με χειρουργική αντιμετώπιση καρκινοπαθών και διενέργεια του 20% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

7.    Διαμόρφωση χειρουργικής αίθουσας για αντιμετώπιση COVID19 αρρώστων.

8.    Άμεση δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την νοσηλεία νοσούντων από COVID19 (παροχές οξυγόνου, highflow, θάλαμοι αρνητικής πίεσης, επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας, στοιχειώδης απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στους θαλάμους COVID19 κ.ά).

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από την κατάθεση των ανωτέρω επιστημονικώς τεκμηριωμένων υποδείξεων των Ιατρικών Τομέων και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Λάρισας και από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την κοινώς απαιτητή αποκατάσταση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και εν μέσω της εξέλιξης 3ου κύματος της πανδημίας, ενώ κάποια εκ των ανωτέρω εφαρμόσθηκαν μόνον μερικώς και αποσπασματικώς, φαίνεται ότι επανέρχονται στο προσκήνιο τα αντιεπιστημονικά και μη λειτουργικά σχέδια της μετατροπής του Νοσοκομείου σε COVID19, με το αποδεδειγμένα επικίνδυνο υβριδικό σύστημα λειτουργίας, δηλαδή με γενική εφημερία χωρίς την υποστήριξη από κλίνες νοσηλείας και μεταφορά των μη COVID19 αρρώστων σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια της περιοχής.

Το υβριδικό σχήμα λειτουργίας εκτός των κινδύνων που επιφυλλάσσει,  εκτός της πυροδότησης της παράλληλης «πανδημίας» της λοιπής νοσηρότητας, ενισχύει και τροφοδοτεί ανελλιπώς την απαράδεκτη και αήθη κερδοφορία των ιδιωτικών νοσοκομείων της πόλης.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα υποστελεχωμένο Γ.Ν.Λ που εκτός των άλλων είναι και επιφορτισμένο να φέρει εις πέρας εκ των ενόντων χωρίς ενίσχυση και το απαιτητικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Οι εργαζόμενοι με άμεση αντίδραση δεν θα επιτρέψουμε  την εκ νέου μετατροπή του Γ.Ν.Λ σε νοσηλευτήριο αποκλειστικώς COVID19, με απαξίωση κάθε άλλης δραστηριότητας και της επαρκούς και ασφαλούς λειτουργίας των Τομέων του.

Απαιτούμε:

-    Σεβασμό των εργαζομένων του Γ.Ν.Λ, των αρρώστων και του λαού της Λάρισας με σεβασμό των προσαρμοσμένων λειτουργικών διαδικασιών του Νοσοκομείου.

-    Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των εξάρσεων της πανδημίας με προετοιμασία υποδομών και προσωπικού, που να μπορεί να προσφέρει ποιοτική φροντίδα σε όλους τους ασθενείς, σε κάθε πιθανό επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Σχέδιο με επιστημονική βάση, που να λαμβάνει υπ’όψιν τις δυνατότητες κάθε δομής υγείας σε υποδομές και προσωπικό, σχέδιο όπου όλες οι δομές δημόσιες, στρατιωτικές και ιδιωτικές αναλαμβάνουν το ρόλο που τους αναλογεί ενταγμένες σε έναν ενιαίο κρατικό σχέδιασμό.

-    Σχέδιο επίταξης χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο.

-    Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Η Π.Φ.Υ να σταματήσει να αποτελεί την δεξαμενή άντλησης προσωπικού για κάθε χρήση.

-    Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μονιμοποίησης.

-    Ανθρώπινα ωράρια. Πενθήμερο, 6ωρο, 30ωρο, 1 εφημερία την εβδομάδα.

-    Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-    Άμεση νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής από ποινική και αστική ευθύνη των υγειονομικών για όλο το διάστημα που ασκήθηκε και ασκείται ιατρική «εκτάκτου ανάγκης».