Στο 15-17% ανέρχεται η ανοσία κατά του κορωνοϊού στον πληθυσμό της Θεσσαλίας, που έχει δημιουργηθεί τόσο με τους εμβολιασμούς, όσο και μέσω της φυσικής νόσησης, στοιχείο που δίνει μια ελπίδα για το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Την περασμένη Παρασκευή στην ενημέρωσή του ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς συνέστησε τους κατοίκους της Μαγνησίας να προσέχουν, γιατί η περιοχή οδεύει προς το «κόκκινο».

Για το θέμα ρωτήθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρίστος Χατζηχριστοδούλου επισημαίνοντας πως «υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, αλλά θα δούμε τι θα γίνει με την πορεία των κρουσμάτων στη Μαγνησία».

Ο ίδιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» τόνισε χαρακτηριστικά πως «συστήνω στον κόσμο να κάνει υπομονή έναν μήνα ακόμη, καθώς το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονικότητα».

Μάλιστα για τη χρήση μάσκας και αν θα τη φοράμε και το καλοκαίρι, ο καθηγητής απάντησε πως «τα μέτρα το καλοκαίρι αναμένεται να χαλαρώσουν. Αλλά δεν σταματήσουν να υπάρχουν. Και θα δούμε τότε, σε ποιους χώρους θα φοράμε τις μάσκες».

Πόσοι είναι, όμως αυτοί που έχουν νοσήσει στην Ελλάδα; Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται περίπου στα 190.000. Πόσα, όμως είναι τα κρούσματα συνολικά συμπεριλαμβανομένων και όσων νόσησαν, αλλά δεν το κατάλαβαν; «Η αναλογία είναι ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα προς τέσσερα με πέντε κρούσματα που δεν γίνονται αντιληπτά από τους νοσούντες. Δηλαδή περίπου 800.000 και πλέον Έλληνες έχουν νοσήσει από τον ιό μέχρι στιγμής» απάντησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Μάλιστα αναφορικά με την ανοσία του πληθυσμού είπε πως στη Θεσσαλία η ανοσία από τον κορωνοϊό υπολογίζεται στο 15-17%. Και σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνουμε τόσο τα κρούσματα όσο και τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Βέβαια υπάρχουν και άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου η ανοσία αγγίζει το 20%.

Ο κ. Χατζηχριστοδουλου στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι των εμβολιασμών αναφέροντας πως το σημαντικό είναι να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πιέζουν το σύστημα υγείας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη θνητότητα που ακόμη δεν έχει υποχωρήσει λέγοντας πως «δεν είναι μικρός αριθμός, αν έχουμε καθημερινά 20-30 νεκρούς από τον ιό».

Για την ασπίδα προστασίας όσων έχουν εμβολιαστεί ο ίδιος απάντησε πως «όσοι έκαναν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου ξέρουμε ότι αποκτούν ανοσία, αλλά γίνονται μελέτες και στο αν δεν μεταδίδουν τον ιό».

Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να ανοίξει η εστίαση, αν δηλαδή είναι εφικτό ακόμη και πριν το Πάσχα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου απάντησε πως «δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία των ημερομηνιών. Για το αν θα ανοίξουν οι οικονομικές δραστηριότητες, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων και άλλων δεικτών».

Φώτης Σπανός (e-thessalia.gr)