Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ζωντανή εικονική ξενάγηση και το σεμινάριο με θέμα: «Eκκλησιαστική τέχνη του 18ου - 20ου αιώνα και προληπτική  συντήρηση των ιερών κειμηλίων» , που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβουκαι το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας».

Η δράση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου μέσω της πλατφόρμας zoom και ήταν ανοιχτή για το κοινό και τους φίλους του Μουσείου.

Η επιμόρφωση εντάσσεται στις επετειακές δράσεις της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από τα ιερά κειμήλια που εκτίθενται στο ΛΙΜΛ, να δουν την εξέλιξή της και να πληροφορηθούν για την προληπτική αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την επεμβατική συντήρηση των ιερών κειμηλίων.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κ. Νίκο Λιούπα, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνο Σάπκα και την Πρόεδρο του Συλλόγου του Μουσείου κ. Εύη Παπαχατζοπούλου.

Στο πρώτο μέρος της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε ζωντανή εικονική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή  Λατρεία, 18ος-20ός αι.», κατά την οποία  η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού με γνώμονα τα εκθέματα μίλησε για την εξέλιξη και τους νεωτερισμούς στην Εκκλησιαστική Τέχνη την περίοδο αυτή.

Δόθηκε το θεωρητικό πλαίσιο για την ιστορία και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην ναοδομία, την εκκλησιαστική ζωγραφική, την αργυροχοΐα, τη λιθογλυπτική, την ξυλογλυπτική, την χρυσοκεντητική με αναφορά σε ναούς, έργα και τεχνίτες στη Θεσσαλία.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εισηγητές είχαν τη δυνατότητα σε realtime μετάδοση μέσα από το μουσείο να αλληλεπιδρούν με τους συμμετέχοντες συζητώντας και απαντώντας σε ερωτήσεις on line.

Κατά την εικονική ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο μέρος η εμψυχώτρια κινούνταν ελεύθερα στην έκθεση του μουσείου περιγράφοντας τα εκθέματα και οι συμμετέχοντες μπορούσαν να βλέπουν τους χώρους, να περιηγούνται ζωντανά και να ακούν ζωντανά τις πληροφορίες.

Το όλο εγχείρημα, πρωτοποριακό σε πανελλήνιο επίπεδο, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της GoldenMovies σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Μάντη.
Στη συνέχεια, η κ. Σταυρούλα Νάκου, Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης,  μίλησε διεξοδικά για την προληπτική συντήρηση ιερών κειμηλίων,αναλύοντας τα στάδια που ακολουθούν οι ειδικοί κατά τη συντήρησηκαι την αποκατάσταση των μουσειακών αντικειμένων.

Στο τέλος τέθηκαν ερωτήματα στους εισηγητές και λύθηκαν απορίες.

Το επόμενο βήμα είναι οι ζωντανές εικονικές περιηγήσεις για σχολικές ομάδες στην έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία, 18ος -20ός αι» που  το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα ξεκινήσει άμεσα για μαθητές δημοτικού. Για τις ζωντανές εικονικές ξεναγήσεις των μαθητών θα προηγηθεί ενημέρωση στα σχολεία για δηλώσεις συμμετοχής.