Τα υποκριτικά, παραπλανητικά χειροκροτήματα της δήθεν επιδοκιμασίας των υγειονομικών από μέρους της κυβέρνησης, σύντομα αντικαταστάθηκαν  από ψεύδη, υπονόμευση, ένορκες διοικητικές εξετάσεις, στοχοποίηση για την θνητότητα από CoViD19  εκτός των Μ.Ε.Θ, εκβιασμούς, απειλές, απαράδεκτες πειθαρχικές διώξεις, εκδικητικές μετακινήσεις συναδέλφων. Η αήθης κλήση από την αστυνομία της προέδρου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, Αφροδίτης Ρέτζιου, για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις με αφορμή την κινητοποίηση των υγειονομικών στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 για «απείθεια» και «παρακώλυση συγκοινωνιών» αποτελεί την άθλια κορύφωση των κρουσμάτων του κυβερνητικού αυταρχισμού.

Οι διώξεις των αγωνιστών υγειονομικών και η διοικητική τρομοκρατία είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων και της Π.Φ.Υ στην παρούσα νέα έξαρση της πανδημίας. 

Παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις και τις επιστημονικές παρεμβάσεις με συγκεκριμένες προτάσεις τόσον της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, όσον και της ΕΙΝΚΥΛ, προς την κυβέρνηση και την 5η ΥΠε για την έγκαιρη λήψη ουσιαστικών μέτρων και την αντιμετώπιση των αιτιών που καταλύουν τις εξάρσεις της πανδημίας, είμαστε και πάλι θεατές της αδράνειας των υπευθύνων, των διαδοχικών οριζόντιων «λοκντάουν», του θράσους της παντελούς έλλειψης αυτοκριτικής και αποφυγής της επιστημονικής αξιολόγησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας, κατά το οποίο το εφιαλτικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε από τους εκατοντάδες ημερήσιους θανάτους και τις χιλιάδες συνολικά απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Αντί ουσιαστικών και ενδεδειγμένων μέτρων, παραμένει ο συγχρωτισμός του πληθυσμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα εργοστάσια.

Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Παραμένει και εξελίσσεται η πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με αναγκαστικές μετακινήσεις και αυθαίρετη ανακύκλωση του αποδεκατισμένου και εξουθενωμένου υγειονομικού προσωπικού.

Παραμένουν οι ελλείψεις στα εμβολιαστικά κέντρα. Εξακολουθούν τα νοσοκομεία να φέρουν εις πέρας μεγάλο όγκο του εμβολιαστικού έργου εκ των ενόντων χωρίς ενίσχυση, σε χώρους στους οποίους συνωστίζονται υγιείς εμβολιαζόμενοι με πάσχοντες.

Παραμένει, όπως φαίνεται, ως λύση η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου με παραμέληση ή και εγκατάλειψη της λοιπής νοσηρότητας, με συνέπεια την αύξηση της μη-CoViD19 θνητότητας.

Παραμένει ως κυβερνητική προτεραιότητα η ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, με μεταφορά μη CoViD19 υγειονομικού έργου και υψηλές αποζημιώσεις. 

Παραμένει η αποφυγή της στοχευμένης και μαζικής ιχνηλάτησης και της εφαρμογής μέτρων αποφυγής συνωστισμού σε χώρους, όπως τα εργοστάσια και τα σχολεία.

Παραμένουν τα τυφλά οριζόντια μέτρα, αντί για την καθολική επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Παραμένουν οι άθλιες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, η εντατικοποίηση, και η σωματική και ψυχική μας εξουθένωση.

Παραμένει η υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευομένων. 

Παραμένει η επιδείνωση της υγείας και της ζωής του λαού μας εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, με πυξίδα και οδηγό για την κυβέρνηση την εξυπηρέτηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αντί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας.  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:    

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, ΟΛΩΝ των υποψήφιων ιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Διορισμό ΟΛΩΝ των υποψήφιων Γενικών Ιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων  στο  Ε.Σ.Υ. 

Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ.  σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Επιτάχυνση του εμβολιαστικού έργου.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών ιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση με πολλαπλά σταθερά σημεία περιοδικής παρακολούθησης της πανδημίας.

Εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών αυτών στους εργασιακούς χώρους, τις μονάδες Υγείας, τις σχολικές μονάδες και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, σε συνδυασμό πάντοτε με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα.

Πύκνωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. Έγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών). Αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες να είναι αφορολόγητες. 

Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμό της νόσησης από κορωνοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.

Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος και την εργοδοσία.

Το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ