Αγροτική κινητοποίηση ετοιμάζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φαρσάλων και η ΕΟΑΣΝΛ στα Φάρσαλα, την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, για τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του «Ιανού» και οι οποίες δεν έχουν κλείσει.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» στην επαρχία Φαρσάλων είναι πολλές, βαθιές και δεν κλείνουν εύκολα.
Από την πρώτη ημέρα κυβερνητικά κλιμάκια, κλιμάκια του ΕΛΓΑ, άλλων υπουργείων και οργανισμών, βρέθηκαν στα Φάρσαλα δίνοντας υποσχέσεις για άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών σε παραγωγές, σπίτια, αποθήκες, πάγιο κεφάλαιο, οικοσυσκευές σε ποσοστό 100%.

Υποσχέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν τηρήθηκαν και σήμερα βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, να μετράμε πληγές και ιδιαίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι να μετράνε μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

Παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ακόμη και ολοκληρωτικής ζημιάς σε παραγωγούς που δεν έχουν συγκομίσει και πουλήσει ούτε ένα κιλό βαμβάκι για παράδειγμα, οι αποζημιώσεις που δίνονται από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Η περίφημη τροπολογία Βορίδη που τόσο πανηγυρίστηκε από κάποιους ότι ανοίγει τον δρόμο για 100% αποζημιώσεις, ήταν στάχτη στα μάτια των αγροτών, δεν ανέστειλε το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως από την πρώτη στιγμή ψήφισης της, κατήγγειλε η ΕΟΑΣΝΛ και βεβαίως ακριβώς η εφαρμογή του άρθρου 7 είναι που μειώνει τις αποζημιώσεις με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε εξευτελιστικά και μη αποζημιώσιμα ποσοστά ζημιάς.

Δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη αποθήκες, μηχανήματα, ζημιές σε σπίτια και οικοσυσκευές ενώ υπάρχουν αρκετές ενστάσεις με τον τρόπο και την διαδικασία που δόθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της ΕΟΑΣΝΛ και των Δ.Σ των Αγροτικών Συλλόγων των Φαρσάλων στην οποία συζητήθηκαν και αναδείχτηκαν όλα τα παραπάνω βασικά προβλήματα.

Από τον Οκτώβριο πήραμε πρωτοβουλίες, στάλθηκαν υπομνήματα από διάφορους φορείς, ζητήσαμε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που δεν πραγματοποιήθηκε, εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να ενημερώσουμε και να αναδείξουμε τα οξυμένα προβλήματα. Λύσεις δεν είχαμε.

Αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη να καλέσουμε τους συναδέλφους αγρότες της Επαρχίας Φαρσάλων να πάρουν την υπόθεση της ζωής και του μόχθου τους στα χέρια τους.

Καλούμε όσους έχουν πληγεί από τον Ιανό καθώς και όσους πλήττονται από τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, που φέτος σε όλα ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά και από το υψηλό κόστος παραγωγής, να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην συγκέντρωση και πομπή των τρακτέρ που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Φαρσάλων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ.

Σαφέστατα έχουμε υπόψη τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο ελληνικός λαός με την πανδημία, τα ίδια περνάμε και εμείς, όμως καραντίνα δεν σημαίνει ότι κρατάμε κλειστό το στόμα μας και σκύβουμε το κεφάλι.  Δεν έχουμε πλέον εισόδημα να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Διατηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας της δικής μας, των οικογενειών μας, όλων των πολιτών. Όμως δεν απεμπολούμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας να παλέψουμε για την επιβίωση μας. Παίρνοντας συνεπώς όλα τα μέτρα θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση και πορεία των τρακτέρ στα Φάρσαλα την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

Χρήματα υπάρχουν όμως είναι επιλογή σε ποιους δίνονται και γιατί. Με τον προϋπολογισμό θα δοθούν 31.2 δις ευρώ σε επιχειρήσεις και μόλις 350 εκ. Ευρώ στον πρωτογενή τομέα που παράγει και στα λόγια μόνο αναγνωρίζεται ως  η ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη δόθηκαν δεκάδες εκ. Ευρώ στην Aegean, δαπανήθηκαν δεκάδες εκατ. Ευρώ για να αγοράσουν 5 φορές ακριβότερα με 6€/μετοχή τις μετοχές της τράπεζας Πειραιώς για να την ανακεφαλαιοποιήσουν όταν η αξία της μετοχής είναι 1.2€.

Για μια ακόμη χρονιά δόθηκαν 370 εκ. Ευρώ επιστροφή φόρου πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες, ξενοδόχους  και 0 ευρώ σε αγρότες-κτηνοτρόφους,  και τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πάρα πολλά.

Διεκδικούμε:

•    Να αλλάξουν οι απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα Φάρσαλα. Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% με αναστολή του άρθρου 7. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

•    Να ολοκληρωθεί η επανεκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, μηχανήματα, οικοσυσκευές και να αποζημιωθούν όλοι οι πληττόμενοι δικαιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

•    Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Κατασκευή του Φράγματος Σκοπιάς. Ενίσχυση των πλευρικών τοιχωμάτων του ποταμού Ενιπέα. Καθαρισμός των καναλιών. Ανανέωση του δικτύου άρδευσης.

•    Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε χαμηλότερες τιμές την ίδια στιγμή που οι τιμές στα χρηματιστήρια είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και σε άλλα προϊόντα οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής είναι υψηλότερη. Μας παίρνουν κοψοχρονιά την παραγωγή έμποροι και βιομηχανίες  χωρίς καμιά προστασία από το κράτος, χωρίς κανένα έλεγχο για την κερδοσκοπία τους.

•    Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των παιδιών μας στα σχολεία. Μέτρα ελάφρυνσης με απαλλαγή από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ για την περίοδο της καραντίνας, κούρεμα των δανείων, άτοκα δάνεια για ενίσχυση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

•    Μείωση του κόστους παραγωγής σε πετρέλαιο-ρεύμα, μέσα και εφόδια.

Καλούμε τους αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα  από την πείρα τους.

Με τους αγώνες μας κερδίσαμε και αποσπάσαμε κατακτήσεις. Πιστεύουμε στην δύναμη του αγώνα μας. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα απέναντι στον εαυτό του και την οικογένεια του.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Μπορούμε και θα νικήσουμε!