Ο Δήμος Αγιάς σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση αναφέρει ότι «ζητάμε τη λειτουργία ΚΠΕ στην Αγιά και όχι να κλείσουν τα υπόλοιπα», απαντώντας ουσιαστικά σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αγιάς:

«Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας και την αντίδραση του δημάρχου Ν. Γάτσα στην ενδεχόμενη «διάσπαση” του.

Έκπληξη, αφού κανείς δε μίλησε για διάσπαση. Κανείς δεν πρότεινε την αποσυγχώνευση των δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Και κυρίως, κανείς δεν πρότεινε την υποβάθμισης του Κέντρου της Ελασσόνας. Φοβούμαστε ότι οι φορείς της Ελασσόνας παραβιάζουν ανοικτές θύρες.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Μαυροβουνίου,  ένα από τα πλέον δυναμικά ΚΠΕ της περιοχής μας, συγχωνεύτηκε το 2011 στο βαθύτερο σημείο της οικονομικής κρίσης με το ΚΠΕ Ελασσόνας.

Η συγχώνευση αυτή ήταν καταστροφική για το ΚΠΕ Κισσάβου – Μαυροβουνίου, με δεδομένο ότι η έδρα μεταφέρθηκε στην Ελασσόνα και οι χιλιομετρικές αποστάσεις ήταν απαγορευτικές για την μετακίνηση των εκπαιδευτικών.

Αποτέλεσμα ήταν ο μαρασμός της δομής στην πλευρά του Κισσάβου και στην ουσία η απαξίωση χρόνο με το χρόνο των υποδομών, σε μια περιοχή όπου η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι απόλυτη ανάγκη για την ίδια την ύπαρξη μας.

Αυτό που ο Δήμος Αγιάς ζητά όμως, δεν είναι η «επάνοδος» της έδρας του ΚΠΕ στην δική μας περιοχή, αλλά η επανασύσταση του  Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Μαυροβουνίου στα όρια του Δήμου μας, όπου – θυμίζουμε – υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, αλλά και η βούληση τόσο του Δήμου όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Και βέβαια, δεν το ζητάμε τώρα. Με επανειλημμένες επιστολές και εκκλήσεις μας προς όλους τους συναρμόδιους φορείς δεν πάψαμε ποτέ να διεκδικούμε την επαναλειτουργία του ΚΠΕ. Από το 2015 με επιστολή μας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης τονίζουμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την επανασύσταση του ΚΠΕ. Και έκτοτε η αλληλογραφία είναι συνεχής.

Με δεδομένο ότι πλέον επιβάλλονται πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος για την  ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε την απόλυτη πρόθεση να διεκδικήσουμε το ίδιο δυναμικά την επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Μαυροβουνίου, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι ζητάμε ή επιθυμούμε την κατάργηση ή την υποβάθμιση κάποιου άλλου Κέντρου. Ακόμα κι αν εμείς το υπέστημεν το 2011, δεν ζητάμε να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελασσόνα.

Δηλώνουμε σε όλους του τόνους ότι οι προσπάθειες του Δήμου Αγιάς για τηνεπανασύσταση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα συνεχιστούν και χαιρετίζουμε την παρέμβαση της βουλευτού Λάρισας του ΚΙΝΑΛ Λ. Λιακούλη για την επίκαιρη ερώτηση στην κ. Κεραμέως, καθώς και της βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά για την παρέμβαση της επίσης στην Υπουργό Παιδείας. 

Θεωρούμε πως η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι πια όρος επιβίωσης για τις κοινωνίες μας και γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε την επανασύσταση του ΚΠΕ, μέχρι την τελική δικαίωση μας».