Σε αποδρομή βρίσκεται πλέον η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί τέσσερα νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέσω μολυσμένων κουνουπιών, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 18 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι. Το διάστημα 26/9- 3/10 είναι η πρώτη εβδομάδα των τελευταίων τριών μηνών – διάστημα που η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε εξέλιξη- που ο αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται σε αυτό το επίπεδο.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 217 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 29 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο χάρτης με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνει δεκάδες οικισμούς σε 17 Περιφερειακές Ενότητες.

Πρόκειται για τις ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.