«Ως ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία αλλά και το έδαφος για την ανάπτυξη και άλλων κρίσεων» χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας» που  διοργανώθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, των Πανελλήνιων Συλλόγων Τριτέκνων και Πολυτέκνων Ελλάδος .
Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα του δημογραφικού κρίνεται επιβεβλημένη η δημιουργία Υπουργείου Οικογένειας». Στην άποψη αυτή συνέκλιναν όλοι ομιλητές και οι φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση. «Η Ελλάδα μας έχει εισέλθει για τα καλά στην εποχή του «δημογραφικού χειμώνα», Ο πληθυσμός της φθίνει πληθυσμιακά και γηράσκει. Για μας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, η λύση, το «φάρμακο» και για το δημογραφικό είναι η παραγωγή. Παραγωγική επανάσταση!» επεσήμανε ακόμη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και συμπλήρωσε
«Παραγωγή σημαίνει και περισσότερες οικογένειες και περισσότερα παιδιά. Διότι χωρίς εισόδημα, χωρίς μισθούς και μάλιστα χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις, μ’ αυτές τις δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ποια νέα και ποιος νέος θα μείνει στην πατρίδα μας; Αλλά και ποιος θα επιστρέψει από τις δεκάδες χιλιάδες που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια;».
Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι  μεταξύ των λύσεων για την επίλυση αυτού του πολυσήμαντου ζητήματος είναι  μακροχρόνιος σχεδιασμός, τουλάχιστον 20ετίας, η πολιτική βούληση για τολμηρές πολιτικές κι όχι «πυροσβεστικά μέτρα» και η συναίνεση, καθώς οι πολιτικές που θα συμφωνηθούν για να αποδειχθούν αποτελεσματικές πρέπει να υλοποιούνται χωρίς εκπτώσεις».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας θυμήθηκε τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατά το διάγγελμά του, την Πρωτοχρονιά του 2001, αντί να εστιάσει στην οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε εκείνη τη χρονιά, συνεχάρη τις μητέρες που έφεραν στον κόσμο τόσα πολλά παιδιά λέγοντας μεταξύ άλλων «σχεδόν σε καμία άλλη δυτική χώρα οι γυναίκες δεν έχουν τόσα παιδιά όσα στη Νορβηγία και παράλληλα, σε λίγες χώρες οι γυναίκες έχουν τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο και τόσο μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας όσο στη Νορβηγία. Η υψηλή γονιμότητα αποτελεί έκφραση αισιοδοξίας για το μέλλον και για την «ποιότητα» της κοινωνίας της Νορβηγίας».
«Εύχομαι πραγματικά κι ένας Έλληνας πρωθυπουργός να έχει στο μέλλον τη δυνατότητα να κάνει ανάλογη αναφορά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του» σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αγοραστός.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυτιάς ο οποίος στις παρεμβάσεις του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα τα οποία θα πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση στις οικογένειες.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του έφερε στην επιφάνεια τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούν  οι καταχρήσεις των ευεργετικών προβλέψεων περί μονογονεϊκών οικογενειών εξηγώντας ότι « μέσα σε διάστημα 19 εργάσιμων ημερών, υπέγραψα 19 διαζύγια τα περισσότερα εικονικά που έγιναν για να αποφευχθούν μετατάξεις και μεταθέσεις».
Από την πλευρά της η επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Φωτεινή Βρύνα τόνισε ότι « είναι αποτρεπτικό για τους νέους να αποκτήσουν παιδιά και η πρότασή της για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος είναι η στήριξη των νέων γονέων».
«Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38 ένας από τους χαμηλότερους σε όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται τα στοιχεία στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100 παιδιά το χρόνο» υπογράμμισε κατά την ομιλία της η research analyst του Ομίλου Ερευνών και Ανάπτυξης diaNEOsis κ. Φαίη Μακαντάση.
Την τραγική εικόνα του προβλήματος παρουσίασε με στοιχεία και η αναπληρώτρια ταμίας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, υποστηρίζοντας στην ομιλία της ότι «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2012 έως το 2018 οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων κατά 18.954 άτομα, που σημαίνει ότι η Θεσσαλία μέσα σ’ αυτό το διάστημα είναι σαν να έχασε δυο μεγάλες πόλεις».
Το λόγο ακόμη έλαβαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών Τριών Τέκνων και Τριτέκνων Ελλάδος κ. Εμμανοήλ Αχλαδιανάκης και ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων κ. Αντώνης Ντιούδης.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Μεταξύ των βραβευθέντων υπήρξαν ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου καθώς στο δήμο του υπάγεται η Βερδικούσα με το μεγαλύτερο αριθμό πολυτέκνων στη χώρα. Βραβείο έλαβαν, ακόμη, ο Γυναικείος Όμιλος «Αρωγή – Αλληλεγγύη» του Δήμου Κιλελέρ για το κοινωνικό έργο που προσφέρει η μητέρα έξι παιδιών η αναπληρώτρια ταμίας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος κ. Δήμητρα Αγγέλη, η διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας  δημοσιογράφος κ. Μαίρη Πίνη, όπως και ο νεότερος σε ηλικία (26 ετών) ιερέας του νομού Λάρισας.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος (ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη), Χρ. Κέλλας, Χρ. Μπουκώρος, Έλ. Ράπτη (Συντονίστρια της εκστρατείας «ΈΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για το τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας η Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο βουλευτής του ΚΙΝ. ΑΛ. Κώστας Μπαργιώτας (ως εκπρόσωπος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά), εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γ. Αναγνωστόπουλος, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρ. Παπαχαραλάμπους, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μ. Μαμάρα, Γ. Λαδόπουλος, Θ. Παιδής, Ν. Λιούπας, Β. Πινακάς, Κ. Χολέβας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων, ο η υποψήφια Δήμαρχος Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, ο πρώην Δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του ν. Λάρισας.