Με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Ελασσόνας πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η ημερίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, που διοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Θεσσαλία στο επίκεντρο» και έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων - Μύλος του Παππά.

Η ημερίδα λειτούργησε ως πλατφόρμα διαλόγου και δικτύωσης, για την ανάδειξη και διερεύνηση της πλούσιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, εστιάζοντας στη διατήρηση και προώθηση των άυλων πολιτιστικών αγαθών.

Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που παρουσιάστηκαν, ήταν και η περίπτωση της Γιορτής Φέτας του Δήμου Ελασσόνας, ως εκδήλωση με τοπικό, περιφερειακό και υπερτοπικό ενδιαφέρον και ως επιτομή ώσμωσης της άυλης και υλικής παρακαταθήκης, της επιστήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Την παρουσίαση για τη Γιορτή Φέτας εκ μέρους του Δήμου Ελασσόνας έκανε η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου, κ. Αικατερίνη Ρόκκου, με τίτλο "Διατροφική Κληρονομιά και Μέλλον: Η περίπτωση της «Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας» του Δήμου Ελασσόνας", αναδεικνύοντας τη βαθιά σημασία του εορταστικού γεγονότος στο πλαίσιο της τοπικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Δίνοντας έμφαση στους εγγενείς δεσμούς της διατροφικής, αγροκτηνοτροφικής, τυροκομικής κληρονομιάς με την κοινότητα και στις δυνατότητές της να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές, η παρουσίαση απήχησε σε βάθος το τοπικά εξερχόμενο μήνυμα και τις στοχεύσεις της Γιορτής στο άμεσο μέλλον.

"Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά μας για το μέλλον της Γιορτής Φέτας στην Ημερίδα με τίτλο "Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η Θεσσαλία στο Επίκεντρο", σημείωσε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας.

"Η εκδήλωση αυτή, όχι μόνο ανέδειξε τη σημασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και επιβεβαίωσε την προσήλωσή μας στην προώθηση της τοπικής ευημερίας και βιωσιμότητας, μέσω εδραιωμένων πρωτοβουλιών όπως η «Πανελλήνια Γιορτή Φέτας» του Δήμου Ελασσόνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, στη βάση της προώθησης ευκαιριών δικτύωσης και περαιτέρω συνεργασιών και πρωτοβουλιών, που υπηρετούν τον εμπλουτισμό του πολιτιστικού τοπίου και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, και άξια συγχαρητηρίων για τους φορείς διοργάνωσης και συμμετοχής, την ποιοτική φιλοξενία και την επιστημονική συνεισφορά".