300 πολίτες από τη Βελίκα και την Σωτηρίτσα Αγιάς καλούνται από τον Δήμο Αγιάς να πληρώσουν για τις ιδιοκτησίες που κατέχουν σαν να τις αγοράζουν και πάλι, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Κατερίνα Βόγκολη, πρωταθλήτρια δισκοβολίας και κάτοικος της περιοχής. Πληρώσαμε για να χτίσουμε τα σπίτια μας και πήραμε όλες τις απαραίτητες άδειες από τον Δήμο και την πολεοδομία. Ο Δήμος Αγιάς μας ανακοίνωσε τώρα ότι διεκδικεί την περιουσία μας γιατί εκατό χρόνια πριν ανήκε στην τοπική κοινότητα, πρόσθεσε.

Το 1930 αγοράστηκε μια πολύ μεγάλη έκταση από τη Μονή Θεολόγου 150 στρεμμάτων στη Βελίκα και κόπηκε σε τεμάχια ενώ μεταβιβάστηκε το 1938 στους κατοίκους, επισήμανε η Χριστίνα Πουλούλη, δικηγόρος των κατοίκων. Ο Δήμος αναφέρει τώρα ότι με βάσει το συμβόλαιο αγοράς του 1930, όσοι δεν έχουν αγοράσει τη γη τους θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο αγοράς με σημερινές τιμές, πρόσθεσε. Όμως υπάρχουν και εκτάσεις γειτονικές αυτών του 1938 που καταλήφθηκαν από κατοίκους με χρησικτησία μετά από τριάντα χρόνια εγκατάλειψης από τον Δήμο, τόνισε η κα Πουλουλή. Επομένως ο Δήμος δεν έπρεπε να καταθέσει συμβόλαια για αυτές τις εκτάσεις στο Κτηματολόγιο και να δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα, κατέληξε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, τα προβλήματα στις ιδιοκτησίες αναδείχθηκαν μέσω του Κτηματολογίου όταν κατατέθηκαν οι αρχικοί τίτλοι από τον Δήμο και τους ιδιώτες. Όσοι διαθέτουν τους αρχικούς τίτλους να τους καταθέτουν για να λήξει το θέμα, πρόσθεσε.