Η ώρα της δίκης για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Καρδίτσα, τον Σεπτέμβριο του 2020, που άφησαν πίσω τους, τέσσερις νεκρούς και βιβλικές καταστροφές έφτασε.

Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 23 Μαΐου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας και θα είναι ουσιαστικά η πρώτη για το μπαράζ των φυσικών καταστροφών στην Θεσσαλία.

Στο εδώλιο, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, θα καθίσουν 10 από τα 11 πρόσωπα που είχαν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτοι, καθώς για αυτά κρίθηκε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να λογοδοτήσουν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και πλημμυρών εξ αμελείας.

Ποιοι θα δικαστούν

Η προδικαστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κλήτευση ων υπόπτων και οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στην παραπομπή τους με απευθείας κλήση στο ακροατήριο του Εφετείου (λόγω ειδικής δωσιδικίας) .

Η δίκη αφορά, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και έναν αντιπεριφεριάρχη, τον τότε γ.γ Πολιτικής Προστασίας (και νυν) Βασ. Παπαγεωργίου.

Επίσης τον τότε αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνο Νούσιο, τον τότε προϊστάμενο της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, τον τότε δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, τον δήμαρχο Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνη Στάθη, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας κ.α.

Τραγικές παραλείψεις

Τα 10 αυτά πρόσωπα – μεταξύ άλλων – έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον της εισαγγελέως Καρδίτσας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020.

Υπενθυμίζεται πως τυχόν ευθύνες αρμόδιων κρατικών φορέων για τις φονικές πλημμύρες στο Μουζάκι Καρδίτσας είχε διαπιστώσει σε έκθεση του (ως τεχνικός σύμβουλος) ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωνε στην έκθεσή του, το 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Το μήνυμα που προειδοποιούσε τους κατοίκους για ακραία καιρικά φαινόμενα στάλθηκε κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα στις 22.00.

Ώρες δηλαδή αφότου ο «Ιανός» είχε αρχίσει ήδη να επελαύνει. Όσο για το Μουζάκι, οι κάτοικοι δεν έλαβαν ποτέ το προειδοποιητικό μήνυμα επειδή εκεί δεν εκπέμπουν οι κεραίες του νομού Καρδίτσας αλλά του νομού των Τρικάλων.

aftodioikisi.gr