Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις αιτήσεις για στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας που επί 8 μήνες παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Όπως υπογραμμίζει η Βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της, τον Σεπτέμβριο του 2023, οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, είχαν σαν αποτέλεσμα την τραγική απώλεια 17 ανθρώπινων ζωών, αλλά και εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες.

Αναφορικά με την επισκευή και αποκατάσταση των πληγέντων ακινήτων, με σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ορίστηκαν οι πλημμυρόπληκτες περιοχές, στις οποίες οι δικαιούχοι μπορούσαν να αιτηθούν στεγαστική συνδρομή για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή των κτιρίων. Στην Π.Ε. Λάρισας, πρόκειται για περιοχές που εντοπίζονται στους Δήμους Ελασσόνας, Κιλελέρ, Λαρισαίων, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων.

«Παρότι οι δικαιούχοι άμεσα κατέθεσαν αιτήσεις και φακέλους δικαιολογητικών, σήμερα η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής φαίνεται να έχει “παγώσει”», σημειώνει η Βουλευτής Λάρισας.

Ακολούθως, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (ΔΑΕΦΚ Κ.Ε.), υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρμόδια για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής, όχι μόνο δεν έχει διεκπεραιώσει τις αιτήσεις τους, αλλά ούτε καν έχει προχωρήσει η χρέωση και κατανομή των φακέλων στους αρμόδιους μηχανικούς - υπαλλήλους της για την προώθηση της διαδικασίας.

Έτσι, δεν έχει συνταχθεί Τεχνική Έκθεση εκ μέρους των μηχανικών της Υπηρεσίας και Συνοπτική Περιγραφή των Συνεπειών Πλημμύρας και συνεπώς δεν έχουν εκδοθεί Άδειες Επισκευής των ακινήτων. Μάλιστα, παρότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη, πρόσφατα δικαιούχοι της στεγαστικής συνδρομής με έκπληξη έλαβαν επιστολές εκ μέρους της ΔΑΚ Κ.Ε., με τις οποίες καλούνται να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποδέχονται τις τεχνικές εκθέσεις της υπηρεσίας προκειμένου οι αιτήσεις τους να προχωρήσουν – τεχνικές εκθέσεις ωστόσο που δεν έχουν καν συνταχθεί και φυσικά ουδέποτε τους έχουν κοινοποιηθεί!»

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καταλήγει ότι «οκτώ μήνες μετά τις πλημμύρες, οι κάτοικοι ακόμα μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών και της καθημερινότητάς τους δεν έχει επιτευχθεί στο ελάχιστο. Η προώθηση της διαδικασίας και η άμεση καταβολή της στεγαστικής συνδρομής στους δικαιούχους εκ μέρους της ΔΑΕΦΚ είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η Πολιτεία για τη στήριξη των πλημμυροπαθών».

Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό «Πόσες αιτήσεις στεγαστικής συνδρομής λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου 2023 έχουν υποβληθεί στην ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδας και πόσες βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα;

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η εξέταση των εκκρεμών φακέλων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους;

Έχει πραγματοποιηθεί χρέωση των φακέλων στους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδας και σκοπεύει το Υπουργείο να ενισχύσει τη στελέχωση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των φακέλων των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας;»