«Η εκπαίδευση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό, θεμέλιο λίθο της κοινωνικής συνοχής», τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην τοποθέτησή της στην πολιτική εκδήλωση με θέμα την παιδεία που διοργάνωσε με επιτυχία στη Λάρισα, η Νομαρχιακή Επιτροπή και η Δημοτική Οργάνωση Λάρισας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Η Βουλευτής Λάρισας αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχει διαμορφώσει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι «επίκεντρο της πολιτικής μας είναι το παιδί, ο μαθητής, ο φοιτητής. Ένα\ “μαθητοκεντρικό” μοντέλο. Είμαστε η παράταξη που έχουμε θεσμοθετήσει τις μεγάλες τομές στην εκπαίδευση. Στηρίζουμε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, καθώς και το έργο των εκπαιδευτικών, με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Μέσα από τη διαβούλευση και το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και διαμορφώνουμε τη σχέση μεταξύ των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά επιτέλους- και τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».

Στη συνέχεια, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των πόρων και των υποδομών της εκπαίδευσης και σε τεχνολογικό επίπεδο, ώστε να αναβαθμιστεί το ελληνικό σχολείο και το ελληνικό πανεπιστήμιο, καθώς και την ανάγκη πρωτοβουλιών για την ειδική αγωγή και τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση και τη σύνδεση τους με τις ανάγκες της αγοράς, την στήριξη του ολοήμερου σχολείου, την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.

Η Ευαγγελία Λιακούλη άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση αναφορικά με την πρόσφατη θεσμοθέτηση των δήθεν μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων σημειώνοντας ότι «ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα την Κυβέρνηση να επαίρεται για τη δημιουργία των Ιδιωτικών -κατ’επίφαση Μη Κερδοσκοπικών- Πανεπιστημίων.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, αυτό που έκανε η Κυβέρνηση είναι να επιτρέψει σε κερδοσκοπικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, ή συνεταιρικά σχήματα με επιχειρηματικά funds ακόμα και μέσα από εμπορικές συμφωνίες τύπου‘’franchise’’ χωρίς τη συμμετοχή του μητρικού πανεπιστημίου, να ανοίξουν παραρτήματα στη χώρα μας που καμία σχέση δεν έχουν με μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Δεν ζούμε όμως στη χώρα των λωτοφάγων. Η κυβέρνηση από τη μία “στραγγαλίζει” οικονομικά τη δημόσια εκπαίδευση, από την άλλη εμφανίζει τους ιδιώτες σε ρόλο “Μεσσία”, για τη σωτηρία των πανεπιστημίων».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «για να φέρει τον τίτλο του Πανεπιστημίου οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, χρειάζονται εγγυήσεις, επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να «παίζει» με το Σύνταγμα και το μέλλον των νέων παιδιών».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις παλινωδίες που έχουν βιώσει οι πολίτες με τις χωρίς σχεδιασμό αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη τόσο από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να τεθεί τέλος στις αποσπασματικές ρυθμίσεις που υπονομεύουν τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας και ιδίως εκείνα που βρίσκονται εκτός των μεγάλων πόλεων, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και εντέλει την ανάπτυξη της χώρας μας.