Ν. Λυγερός 

To NATO ανακοίνωσε ότι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ρουμανία θα αγοράσουν 1000 πυραυλικά συστήματα Patriot. Από μόνο του είναι ήδη σημαντικό γιατί ενώθηκαν οι 4 χώρες για να κάνουν μία ολική αγορά. Αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία είναι γιατί να πάρουν Patriot αυτήν την περίοδο. Σχετίζεται και με το οπλικό σύστημα των Ρώσων το Kinzhal. Δεν είναι τυχαίο που παίζει η Γερμανία και η Ρουμανία.

Aπό τη στιγμή που οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι μπορούν να προχωρήσουν στην παραγωγή του Kinzhal, το X-47Μ2, καταλάβαμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Γιατί δεν είναι απλώς κλασικά υπερηχητικό, υποτίθεται ότι μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τα mach 10, αλλά αυτό που βλέπουμε επί της ουσίας είναι ότι κυκλοφορεί πιο πολύ στα mach 5 και αυτό που έχουν μετρήσει οι Ουκρανοί που δουλεύουν τα Patriot είναι ότι κυκλοφορεί με τα 3,9 mach.

Έχει ενδιαφέρον γιατί ανακοινώνεται ότι είναι στα mach 10, δεν το έχουμε δει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι είναι ικανό να πετάξει πάνω από 60 Klm για το υψόμετρο και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να το χτυπήσουν τα Patriot, γιατί έχουν το μέγιστο 30 μ3 35 Klm όσον αφορά το υψόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χτυπηθεί αυτός ο πύραυλος μόνο στην τελική φάση, τελικά όταν κατεβαίνει. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα Patriot πρέπει να είναι κοντά στον στόχο που έχει κλειδώσει. Όμως είναι εφικτό.

Για να είναι εφικτό σημαίνει ότι δεν έχει την ταχύτητα που έχουν ανακοινώσει οι Ρώσοι. Ακόμα κι αν ξεπερνάει τα mach 5, στην πραγματικότητα έχει ελάχιστη ακρίβεια γιατί δεν καταφέρνουν να το ελέγχουν μ’ έναν καλό τρόπο, δεν αντέχει προς το παρόν το σύστημα. Αρχικά ήταν ένα πύραυλος που εκτοξεύεται από ένα mig. Στη συνέχεια το έβαλαν και από ένα Sukhoi. Άρα περάσαμε από ένα mig-31 σ’ ένα Sukhoi-24. Αυτό δεν μας ενοχλεί.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπήρχαν πολλά mig που μπορούν να κάνουν αυτό το πράγμα. Γιατί πρέπει να υπάρχει μία μετατροπή. 1ον. μπορείς να έχεις ένα πύραυλο που μπορεί να έχει, υποτίθεται, αυτές τις προδιαγραφές, αλλά πρέπει να έχεις και το αεροσκάφος που μπορεί να το πετάξει. 2ον. εφόσον δεν έχεις τόσο μεγάλη ακρίβεια, ειδικά όταν ξεπερνάς το mach 5, δεν είσαι τόσο ανθεκτικός στις αντεπιθέσεις της άμυνας. Αυτό σημαίνει ότι τα Patriοt παίζουν ένα τεράστιο ρόλο και το βλέπουμε ότι στην Ουκρανία χτύπησαν τα Kinzhal και κατάφεραν να τα καταρρίψουν.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πρακτικά δεδομένα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το θεωρητικό πλαίσιο και βλέπουμε ότι έχει σημασία να παίζουμε με τα Patriot και εκεί που αναρωτιόμασταν αν θα είχαν φτάσει στα όριά τους με την κατασκευή αυτού του νέου συστήματος, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει αυτό το σύστημα, στην τελική φάση είναι ευάλωτο και τα Patriot είναι πολύ ανθεκτικά. Αυτό δίνει την εξήγηση γιατί αυτές οι χώρες αγοράσουν 1000 πυραυλικά συστήματα Patriot.