Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, η Ημερίδα με θέμα: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: πρόληψη, παρέμβαση και καλές πρακτικές στο σχολείο και την οικογένεια».
Την ημερίδα διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την τετραμελή Ομάδα Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Διεύθυνσης, η οποία συγκροτείται από τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, ως Πρόεδρο και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ70, κ. Μαγγόπουλο Γεώργιο, την Ψυχολόγο, κλάδου ΠΕ23, του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας, κ. Σαβούρδου Ειρήνη και την Κοινωνική Λειτουργό, κλάδου ΠΕ30, του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας, κ. Ζέρβα Γεωργία, ως Μέλη.
Η ημερίδα στόχευε στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, οι οποίοι/ες θα κληθούν να χειριστούν περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων/κηδεμόνων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας συνολικά, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Κατά την εναρκτήρια προσφώνησή της η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές της Ημερίδας, καθώς και όσους/ες συνεργάστηκαν στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής επιμορφωτικής ευκαιρίας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η διαρκώς αυξανόμενη καταγραφή περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, σε συνδυασμό με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φυσιογνωμία του φαινομένου, οδήγησαν το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στη χάραξη εθνικής στρατηγικής και σε εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.
Αυτή, περιλαμβάνει, παράλληλα προς τις υφιστάμενες πρακτικές, νέες και καινοτόμες δράσεις, μέσω των οποίων θα θωρακιστούν οι σχολικές μονάδες, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και εξάλειψης από τη σχολική κοινότητα. Καθιερώθηκε το πρόγραμμα δράσεων ενεργού πολίτη και εισήχθη οριζόντια εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών σε δεξιότητες ζωής, ήδη από το Νηπιαγωγείο, ενώ από το νέο σχολικό έτος έχει θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων, ο οποίος περιλαμβάνει σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών.
Έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μέσω της οποίας ένας γονέας – κηδεμόνας ή ένας μαθητής μαθήτρια Γυμνασίου ή Λυκείου, έχει πλέον τη δυνατότητα να καταγράψει επώνυμα περιστατικά εκφοβισμού, ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση και η αντιμετώπισή του σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς.
Για όλα τα ανωτέρω, όπως επίσης και για το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται του κρίσιμου αυτού ζητήματος, προσκλήθηκαν να μας ομιλήσουν σήμερα, εκλεκτοί έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και επιστήμονες, καθώς και ειδικοί εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι/ες, θα μας προσφέρουν απαραίτητες γνώσεις και ενδεδειγμένες πρακτικές, στη κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης του θέματος αυτού…».
Στην ημερίδα παρέστησαν, επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας – Εντεταλμένος για θέματα ισότητας, κ. Σίμος Βασίλειος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης του Δήμου Λαρισαίων, κ. Γερογιώκας Ηρακλής, η Επιστημονικά Υπεύθυνη Διευθύντρια Παιδοψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, κ. Βακάλη Χριστίνα, ο Διοικητής της Δομής Κουτσόχερου, κ. Παπαπαρίσης Απόστολος, ο Αν. Προϊστάμενος του Τμήματος Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Πουτσιάκας Νικόλαος, η Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας, κ. Μπαλαμπέκου Όλγα, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ70 κ. Σωτηρίου Απόστολος, κ. Πιλάτου Βασιλική, ΠΕ 60 κ. Κωτσιοπούλου Δήμητρα, ΠΕ11 κ. Δημητρίου Ελένη, και ΠΕ86 κ. Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Λάρισας, Διευθυντές/ντριες Σχολικών Μονάδων της Δ.Π.Ε. Λάρισας, Υποδιευθυντές/ντριες και Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι/ες έχουν οριστεί ως αποδέκτες αναφορών για περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, καθώς και γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.
Ακολούθησαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν πανεπιστημιακοί Καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες, με πολυετή πείρα στη διαχείριση του φαινομένου, και αναλύθηκαν οι επιμέρους όψεις του κρίσιμου αυτού ζητήματος, αλλά οι νέες δυνατότητες για την αντιμετώπισή του.
Συγκεκριμένα η ημερίδα περιελάβανε τις εξής εισηγήσεις:
Κουρκούτας Ηλίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά εμπλεκόμενων ομάδων, ρόλος γονέων και σχολικού πλαισίου: προτάσεις παρέμβασης».
Παρασκευάς Μιχάλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δ/ντης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών, ΙΤΥΕ Διόφαντος, «Εφαρμογή διαχείρισης αναφορών περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού».
Ρούση Χριστίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Αξιοποιώντας τους πόρους του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού».
Καραγεώργος Αλέξανδρος, Ψυχολόγος – Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, «Διαχείριση του bullying στο Σχολείο και Διασύνδεση με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας».
Θάνος Θεόδωρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η οριοθέτηση της βίας ως μέρος της πρόληψης και της αντιμετώπισής της».
Ζαγοριανός Κωνσταντίνος, Παιδοψυχίατρος του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας, «Ψυχιατρικές δυσκολίες – διαταραχές και σχέση με τον σχολικό εκφοβισμό».
Κραννά Αθηνά, Εκπρόσωπος Ελληνικής Αστυνομίας, «Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείριση περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού».
Μαγγόπουλος Γιώργος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70, «Πρωτόκολλα Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού».
Τον συντονισμό της ημερίδας πραγματοποίησε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Λάρισας (1ης Θέσης Δασκάλων), κ. Μαγγόπουλος Γεώργιος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημερίδα διεξήχθη με υβριδικό τρόπο και την παρακολούθησαν διά ζώσης ή διαδικτυακά, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες και λοιποί ενδιαφερόμενοι/ες, από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.