Μεταξύ των Δήμων που βραβεύτηκαν με το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση» είναι και ο Δήμος Λαρισαίων.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας και Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Γεώργιος Σούλτης, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού κ. Αριστοτέλη Κωστούλα, παρέλαβε το ειδικό σήμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Oπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής πρόκειται για δράση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τεχνική βοήθεια για την θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε από το Μάιο του 2017 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2018, με φορείς υλοποίησης το Κέντρο Εμπειρογνωμοσίας για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ.
Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία 45 Δήμοι. Οι Δήμοι που βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα της κατάταξης συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες, είναι οι Δήμοι Αιγάλεω, Μήλου και Αμαρουσίου. Ακολούθησαν οι Δήμοι: Φυλής, Παπάγου-Χολαργού, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αγρινίου, Θεσσαλονίκης, Πύλου-Νέστορος, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγιάς, Ηγουμενίτσας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ελασσόνας, Τρίπολης, Θέρμης, Χαλκίδας, Μυκόνου και Κηφισιάς.

Στόχος της δράσης ήταν να βοηθήσει τους Δήμους να αξιολογήσουν τα δυνατά και δύνατα σημεία τους, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους Δημότες, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία μεταξύ των Δημοτικών Υπαλλήλων και υπηρεσιών που προάγουν την αποδοτικότητα του Δήμου και την αποτελεσματικότητα των εργασιών που παρέχουν.
Η βράβευση πιστοποιεί ότι ο Δήμος επιτυγχάνει ένα συγκεκριμένο πρότυπο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 Ευρωπαϊκές Αρχές Χρηστής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης:
•Εκπροσώπηση, Συμμετοχή των Πολιτών και Δίκαιη Διεξαγωγή Εκλογών
•Ανταπόκριση
•Αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα
•Ανοικτότητα και Διαφάνεια
•Κανόνες δικαίου
•Δεοντολογία
•Ικανότητα και Επάρκεια
•Καινοτομία και προσαρμοστικότητα
•Βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμος προσανατολισμός
•Υγιής Δημοσιονομική διαχείριση
•Ανθρώπινα δικαιώματα, πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική συνοχή
•Λογοδοσία
Το επίπεδο της διακυβέρνησης εκτιμήθηκε μέσω της διαδικασίας της συγκριτικής αξιολόγησης. Υπήρξαν τρία επίπεδα. Η ενότητα αυτοαξιολόγησης, όπου οι Δήμοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν το επίπεδο ωριμότητάς τους για κάθε Αρχή, δεύτερη ενότητα που προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στους πολίτες και η τρίτη ενότητα, η οποία προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στο προσωπικό και στις δομές των Δήμων.
Μετά την απονομή του Σήματος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας και Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Γεώργιος Σούλτης δήλωσε ότι συμμετείχαμε στο πρόγραμμα, στην αρχή με πολλή μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Παρόλα αυτά στην πορεία διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των αδυναμιών και την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η όλη διαδικασία αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική για το Δήμο. Βέβαια το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης και της γραφειοκρατίας είναι γενικότερο, πιεστικό και πρώτης προτεραιότητας για την ελληνική πολιτεία.

Η διοίκηση των Δήμων εξαρτάται δυστυχώς απευθείας από την κεντρική διοίκηση, απαιτούνται επομένως άμεσα βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν πραγματική αυτοδιοίκηση και αυτονομία.