Ανταποκρινόμενο θετικά στο κάλεσμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το 9ο Δημοτικό Σχολείο υλοποίησε δράσεις και δημιούργησε υλικό σχετικά με τον Γεώργιο Ι. Κατσίγρα και τον Αγήνορα Αστεριάδη. Το κάλεσμα αφορούσε την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκ μέρους του σχολείου, με σκοπό την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των μαθητών και του γειτονικού μουσείου.
Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, συμμετείχε τη φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», εστιάζοντας στο ρόλο του Ενεργού Πολίτη, στην έννοια της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το σχολείο «υιοθέτησε» την κοντινή Πινακοθήκη. Αντλώντας έμπνευση από το παράδειγμα του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα και της οικογένειας Αστεριάδη, πραγματοποιήθηκαν ποίκιλες δράσεις. Μέρος αυτών ήταν η δημιουργία δύο φυλλαδίων για τον Γ.Ι. Κατσίγρα και τον Α. Αστεριάδη αλλά και μιας ψηφιακής παρουσίασης του έργου του μεγάλου ζωγράφου. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν οι: Μάρθα Νέλλα, Σωτήριος Πετρίκης, Ελένη-Άννα Τσόκου και Κωνσταντία Χατζηιωάννου. Αρχείο των δράσεων αυτών βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του μουσείου.
Αδιαμφισβήτητα, το ξεχωριστό αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων ενδυναμώνει περαιτέρω τους δεσμούς του μουσείου με τις μελλοντικές γενιές, ιδιαίτερα με τα παιδιά της συνοικίας, της οποίας η Πινακοθήκη είναι η αντιπροσωπευτικότερη πολιτιστική τοποθεσία.