Mια διαφορετική συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα οι Support art workers Λάρισας στην κεντρική πλατεία με την εναλλακτική δράση «απουσία».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από μέρους της κυβέρνησης το οποίο φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ. Η κυρία Μενδώνη αφού έκοψε 15 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα εμφανίζεται και πλασάρεται τώρα ως η δυναμική Υπουργός που σώζει τον Πολιτισμό, θεωρώντας τον ταυτόχρονα τσιφλίκι της και  διαχειρίζεται το ΔΗΜΟΣΙΟ χρήμα σαν να είναι ο προσωπικός της κουμπαράς. Στην αρχή η κυβέρνηση σήκωσε σημαία το «Θωρακίζουμε το ΕΣΥ» , τώρα πλασάρει το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Το «Όλη η Ελλάδα - Ένας πολιτισμός», που ενώ αρχικά είχε παρουσιαστεί ως πρόγραμμα 200 εκδηλώσεων, τελικά περιέχει 55 παραγωγές σε 251 παρουσιάσεις (!), δυστυχώς καταλήγουμε εκ νέου στο συμπέρασμα ότι η πολιτική του ΥΠΠΟ δεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την προάσπιση του Πολιτισμού, ούτε τη στήριξη των εργαζομένων σε αυτόν, αλλά στην πραγματικότητα αρκείται στο επικοινωνιακό «καμουφλάζ» των προβλημάτων που αναδείχθηκαν έντονα λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικότερα εντοπίζουμε ότι:

•    Υπάρχει απουσία οποιασδήποτε προκήρυξης και παρουσία απευθείας ανάθεσης όλων των παραγωγών. Αυτό δημιουργεί, καταρχάς, μια συνολική αίσθηση κλειστού κυκλώματος ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Όσο κι αν το Υπουργείο υποστηρίζει ότι οι απευθείας αναθέσεις προκρίθηκαν λόγω έλλειψης χρόνου, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι αφενός θα μπορούσε να υπάρχει έστω μια ποσόστωση παραγωγών για ανοιχτή προκήρυξη, αφετέρου αυτή η βεβιασμένη τακτική (το πρόγραμμα καταρτίστηκε μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες) καταδεικνύει την απουσία μακρόπνοου πλάνου για τον Πολιτισμό.

Σε κάθε περίπτωση, αν το Υπουργείο αδυνατούσε λόγω χρόνου και υποδομής, θα μπορούσαν κάλλιστα οι ίδιοι οι επιλεγμένοι Φορείς να ανακοινώσουν ανοιχτή πρόσκληση, καθώς διαθέτουν τα αντανακλαστικά και την οργάνωση για κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι τελικά, η πληθώρα παρουσιάσεων «μικρών» ή υποχρηματοδοτούμενων παραγωγών είναι το μέλλον που επιφυλάσσει το ΥΠΠΟ για τον σύγχρονο Πολιτισμό.

•    Δημιουργείται μια απόλυτα κεντροποιημένη επιτροπή. Δημιουργείται μία συνθήκη συγκέντρωσης εξουσίας γύρω από συγκεκριμένους καλλιτεχνικούς διευθυντές, γεγονός που μεγεθύνει το προσωπικό τους καλλιτεχνικό στίγμα και πνεύμα. Έτσι τίθεται σε αμφισβήτηση και επισφάλεια η πολιτιστική πολυμορφία, απαραίτητο πλαίσιο στο οποίο ανθεί και αναπτύσσεται. η Τέχνη

•    Υπάρχει μια συνεχιζόμενη υποτίμηση του κλάδου του σύγχρονου χορού (πέρα από το μπαλέτο της Λυρικής) και παντελής αδιαφορία για τη σύγχρονη μουσική και τραγουδοποιία. Είναι ολοφάνερη η απουσία οποιασδήποτε πρόθεσης στήριξης των εργαζομένων στις Τέχνες αυτές από το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ.

•    Διάχυτη η προχειρότητα στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό. Μέσα στο πρόγραμμα υπάρχουν παραγωγές που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο παρελθόν, με την υφιστάμενη ή παραπλήσια μορφή με την οποία θα παρουσιαστούν, αποκαλύπτοντας πόσο βιαστικά και χωρίς καλλιτεχνικό στόχο δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα - Ένας πολιτισμός».

Τέλος και πολύ σημαντικό για εμάς που δημιουργούμε στην πόλη της Λάρισας, υπάρχει μια σκανδαλώδης απουσία των καλλιτεχνών και φορέων της περιφέρειας!

Για την κεντρική πολιτιστική εξουσία εμείς οι δημιουργοί της πόλης της Λάρισας, απλά δεν υπάρχουμε!

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, με την δράση στην κεντρική πλατεία της πόλης ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΑΣ!!

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων που αποδεικνύει ότι  υπάρχουν τουλάχιστον κάποια άτομα με όραμα και διάθεση στήριξης των ελεύθερων καλλιτεχνών σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας μία μικρή ανάσα. Έως τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον. Απο την άλλη ρωτούμε: που πήγαν τα χρήματα που προορίζονταν για τον πολιτισμό το 2020;

Η Αντιδημαρχία πολιτισμού και Επιστημών σχεδίαζε, βασισμένη σε αυτόν τον προϋπολογισμό και με την συνεργασία ανεξάρτητων καλλιτεχνικών μη κερδοσκοπικών παραγωγών, αρκετά φεστιβάλ και δράσεις. Έχει ήδη γίνει δουλειά, πολλών μηνών προετοιμασίας τους, πρόβες και διοργάνωση, που περίμενε να πληρωθεί μετά την παρουσίαση τους!! Δουλειά ανασφάλιστη, δουλειά φάντασμα!

Από την άλλη η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαλέγει την στάση της σιωπής. Αμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική της κεντρικής εξουσίας, προφανώς περιμένει ότι ο Πολιτισμός θα αυτορυθμιστεί από την αγορά, όπως εξήγγειλε και η κ.Μενδώνη.

Είναι πολύ βολικό! Όπως βολικό είναι ότι θα παραχωρηθούν αρχαιολογικοί χώροι της περιφέρειας σε συγκεκριμένους ιδιώτες και παραγωγούς, με την ίδια λογική που κινείται και το ΥΠΠΟ.

ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΑ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!

Και ενώ η χώρα προετοιμάζεται για μια «καταιγίδα Πολιτισμού», εν μέσω καλοκαιριού(που τελικά είναι ψιλόβροχο), βλέπουμε από το Φθινόπωρο να γινόμαστε πάλι πολιτιστικοί επαίτες μιας κεντρικής εξουσίας που μας ξεπετά με ένα μεροκάματο!

Η πανδημία περνάει, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός παραμένουν. Σήμερα, ο θυμός μας δεν μας αφήνει πια να προσφέρουμε ούτε την παρουσία μας.
Ο χρόνος της ενημέρωσης τελειώνει.

Κανείς να μην λέει πως δεν γνώριζε!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

(*) φωτογραφία tinealarissa.gr (Θάνος Κυρατζής)