Σκληρή κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, ασκεί με αναφορά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τις νέες εικόνες ντροπής με το πλημμυρισμένο Δικαστικο Μέγαρο της Λάρισας. Ο κ. Κόκκαλης υπενθυμίζει στον κ. Τσιάρα πως από την αρχή της θητείας του «διατυμπάνιζε την επίλυση του προβλήματος των κτηριακών εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου της Λάρισας» και ζητά εξηγήσεις για την τύχη των μελετών που έχουν εκπονηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αναβάθμιση του κτηρίου.  

Αναλυτικά η αναφορά του Λαρισαίου βουλευτή: «Κύριε Υπουργέ, η πρόσφατη εικόνα του πλημμυρισμένου Δικαστικού Μεγάρου της Λάρισας, εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης και όλων, όσοι την υπηρετούν.  Πρωτίστως όμως, πλήττεσθε εσείς, ως η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης, διότι διαπιστώνεται απόλυτη αναντιστοιχία μεταξύ των εξαγγελιών σας και της πραγματικής κατάστασης, δείχνοντας ότι ποτέ δεν είχατε ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά προβαίνατε σε ευκαιριακές εξαγγελίες, σφετεριζόμενοι μάλιστα έργα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της θητείας σας διατυμπανίζετε την επίτευξη της επίλυσης του ζητήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου της Λάρισας, είναι δε πολύ νωπές οι δηλώσεις και δεσμεύσεις σας κατά την διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας των Δικηγορικών συλλόγων, που διεξήχθησαν στην Λάρισα, για την άμεση συνεργασία σας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με στόχο την υπέρβαση διοικητικών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.  Εν συνεχεία, με πανηγυρικό τρόπο ανακοινώσατε, ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στα πλαίσια της συνεργασίας με το Υπουργείο, ολοκλήρωσε και παρέδωσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τις μελέτες, που οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των Δικαστικών Μεγάρων σε Λάρισα και Καρδίτσα, αναμένοντας την υλοποίησή τους. 

Όμως, σπεύσατε να σφετεριστείτε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Λάρισας, μολονότι γνωρίζατε ότι, το έτος 2018, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επί ηγεσίας του Μιχάλη Καλογήρου, είχε λάβει την απόφαση να αναβαθμίσει ενεργειακά δύο σημαντικά κτίρια για τη Λάρισα, το ένα αφορούσε το Δικαστικό Μέγαρο και το άλλο το Σωφρονιστικό Κατάστημα, εντάσσοντας τα έργα αυτά για την Λάρισα κατά προτεραιότητα, στο πρόγραμμα «Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ), καθώς τα δύο παραπάνω κτίρια είχαν συμπεριληφθεί στην πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισής τους.

Προσπερνώντας την εξαγγελία ενός έργου ήδη ενταγμένου στο ΕΣΠΑ από τον προκάτοχό σας, θα εστιάσουμε στην ουσία του θέματος, που είναι η υλοποίηση του έργου, την οποία δυστυχώς, ενώ αναμέναμε, μετά και την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των μελετών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εντούτοις, ουδέποτε είδαμε την έναρξη της υλοποίησής τους. 

Αντίθετα, η πρόσφατη εικόνα ντροπής εντός του Δικαστικού Μεγάρου, έδωσε την αφορμή, ώστε να  γίνουν οι εξής διαπιστώσεις.

 Ότι ουδέποτε αξιοποιήθηκαν οι  μελέτες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρά παρέμειναν στα συρτάρια του Υπουργείου.

Ότι, εγκαταλείφθηκε οριστικά η υλοποίηση του έργου από ο Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά την ένταξη του έργου από την προηγούμενη ηγεσία. 

 Ότι εγκαταλείψατε ως Υπουργείο Δικαιοσύνης κάθε προσπάθεια για επίλυση των κτιριακών εγκαταστάσεων και μεταβιβάσατε χωρίς αιτιολογία την ευθύνη στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. 

Σε αυτά τα συμπεράσματα οδηγεί η πρόσφατη ανακοίνωση για την ανέγερση και  ανακατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω τριών ξεχωριστών διαγωνισμών για ΣΔΙΤ. Μάλιστα η ανακατασκευή του κτιρίου της Λάρισας φέρεται να βρίσκεται στο τρίτο πακέτο κατασκευής νέων δικαστικών μεγάρων, ενώ ως υπεύθυνη για την προώθηση των τριών διαγωνισμών έχει οριστεί η Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Εν τέλει κ. Υπουργέ, είναι φανερό ότι δημιουργείτε μια σύγχυση στους πολίτες και λειτουργούς της Δικαιοσύνης, καθώς ενώ ήδη υπάρχουν, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις σας, μελέτες για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, όχι μέσω της συνεργασίας σας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως ανακοινώσατε, αλλά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ που ενέταξε το έργο η προηγούμενη ηγεσία, εντούτοις, σήμερα φαίνεται να παραμένουν στα συρτάρια οι μελέτες που ήδη σας παρεδόθησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το δικαστικό μέγαρο της Λάρισας να βρίσκεται μετέωρο και επικίνδυνο. Και όχι μόνο οι μελέτες αυτές παρέμειναν απλά  έγγραφα, εάν έγιναν, αλλά επιπλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει μεταθέσει την αρμοδιότητα και ευθύνη για την μελλοντική και σε αόριστο χρόνο αναβάθμιση του κτιρίου στην Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. 

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ

Παρακαλώ να τοποθετηθείτε για την τύχη και αξιοποίηση των μελετών που εκπονήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αναβάθμιση του δικαστικού μεγάρου Λάρισας και για την τύχη του προγράμματος της ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου και του σωφρονιστικού καταστήματος Λάρισας. Να παρέχετε πληροφορίες για την πρόσφατη ανακοίνωση αναφορικά με την μεταφορά  της αρμοδιότητας σας προς το Υπουργείο Υποδομών και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.»