«Πράσινο φως» για την εκκίνηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης κτισμάτων δίπλα στο μεγάλο διπλό Οθωμανικό Χαμάμ, που βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου, έδωσε το Υπ. Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε την πρόταση που είχε καταθέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας για την επισκευή και ανάδειξη του Οθωμανικό λουτρού που διασώζεται σε μεγάλη έκτασή του στο κέντρο της Λάρισας, η οποία περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις κτισμάτων, δίνοντας έτσι την εκκίνηση υλοποίησης ενός μεγάλου στόχου στην ιστορία της αποκάλυψης αρχαιοτήτων στην πόλη.

Εκτιμάται, δε, ότι το Χαμάμ εκτείνεται σε ακτίνα τουλάχιστον πέντε καταστημάτων δίπλα στο κτίσμα που έχει διατηρηθεί καλύτερα μέχρι σήμερα και λειτουργεί ως μπαρ, με την ονομασία «Χαμάμ». Ερωτηθείσα από την  «Ε», η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ανέφερε σχετικά ότι: «Το έργο περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση προτείνονται απαλλοτριώσεις τριών κτισμάτων που λειτουργούν σήμερα ως εμπορικά καταστήματα από το 1881!

Αυτά βρίσκονται επί της οδού Βενιζέλου και φθάνουν μέχρι την οδό Φιλελλήνων. Από τις επιτόπιες έρευνες διαπιστώσαμε ότι διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος των τοίχων του Οθωμανικού χαμάμ, καθώς από το 1881 μέχρι και σήμερα στα εμπορικά καταστήματα έχουν γίνει μόνο πρόχειρες κατασκευές που εγκλώβισαν απλά τους τοίχους του μνημείου και οι οποίες μπορούν να αφαιρεθούν. Συγκεκριμένα το έργο της απαλλοτρίωσης περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανάδειξης των τοίχων του χαμάμ, κατά τις οποίες θα γκρεμιστούν οι νεότερες κατασκευές και θα συντηρηθούν οι αρχικές. Η μόνη καταστροφή, που φαίνεται να έχει γίνει μέχρι σήμερα στο μνημείο, είναι ότι γκρεμίστηκαν σημεία του για να κατασκευαστούν πόρτες εισόδου στα εμπορικά καταστήματα». Η κ. Σδρούλια επεσήμανε ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι απαραίτητες επαφές με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά ο μεγάλος στόχος ανάδειξης του χαμάμ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Χαμάμ στην οδό Βενιζέλου καταλάμβανε άλλοτε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και λειτουργούσε λουτρό γυναικών και λουτρό ανδρών. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο το 1986. Σήμερα είναι μοιρασμένο σε μικρές ιδιοκτησίες, που στεγάζουν εμπορικά καταστήματα.

Λένα Κισσάβου (εφημερίδα Ελευθερία)