Ψήφισμα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας κατέθεσε προς τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Λαρισαίων ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν», Δημήτριος Τσιάρας.

Αναλυτικά στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υπογράφηκε από την γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε και περιέχει 30 άρθρα, αποτελεί τομή στην ιστορία της ανθρωπότητας, επειδή για πρώτη φορά:

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αναγορεύονται σε παγκόσμια αξία, αφού όλες οι χώρες – μέλη του ΟΗΕ έχουν προσυπογράψει την Οικουμενική Διακήρυξη.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανατίθεται στη διεθνή κοινότητα, στην οποία λογοδοτούν τα επιμέρους κράτη, εκχωρώντας έτσι μέρος της κρατικής εξουσίας τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παύουν να είναι “εσωτερική υπόθεση” της κάθε χώρας και της κάθε κυβέρνησης.

Παρακολουθώντας την βαθύτατα αντιδημοκρατική πρακτική του καθεστώτος Ράμα με την παράνομη σύλληψη και εν γένει μεταχείριση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Διονυσίου – Φρέντη Μπελέρη και το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού κατά των Ελλήνων της περιοχής, διαπιστώνουμε την ευθεία και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ενδεικτικά προβλέπονται στα ακόλουθα:

Άρθρο 2. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προβλέπει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, όπως ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Επιπλέον, δε θα πρέπει να γίνεται καµία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νοµικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας ή επικράτειας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε αυτή είναι ανεξάρτητη είτε υπό κηδεµονία είτε υπεξούσια είτε βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλο περιορισµό κυριαρχίας.

Άρθρο 5. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική µεταχείριση ή τιμωρία.

Άρθρο 9. Κανείς δεν μπορεί να συλληφθεί, να τεθεί υπό κράτηση ή να εξοριστεί αυθαίρετα.

Άρθρο 19 . Καθένας έχει το δικαίωµα της ελευθερίας της γνώµης και της έκφρασης, που σηµαίνει το δικαίωµα να µην υφίσταται δυσµενείς συνέπειες για τις γνώµες του, και το δικαίωµα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, µε οποιοδήποτε µέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσµο.

Άρθρο 21.Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους.

Καθένας έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτός, υπό ίσους όρους, στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του.
Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας. Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά, με καθολική, ίση και μυστική ψηφοφορία, ή με αντίστοιχη διαδικασία που να εξασφαλίζει την ελευθερία της εκλογής.

Άρθρο 30. Καµιά διάταξη της παρούσας Διακήρυξης δεν µπορεί να ερµηνευθεί ότι παρέχει σε ένα κράτος, σε µια οµάδα ή σε ένα άτοµο οποιοδήποτε δικαίωµα να επιδίδεται σε ενέργειες ή να εκτελεί πράξεις που αποβλέπουν στην άρνηση των δικαιωµάτων και των ελευθεριών που εξαγγέλλονται σε αυτήν.

Με βάση τα ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων αποφασίζει με ψήφισμά του:

1.Να καταδικάσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα χώρα.

2. Να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Διονύσιο – Φρέντη Μπελέρη και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του και την τήρηση της νομιμότητας.

Να προωθήσει σχετικό ψήφισμα στα θεσμικά όργανα της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ, όπου επίσης θα καταγγέλλονται οι παραβιάσεις της Διεθνούς νομιμότητας.

Να ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών την έμπρακτη διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών μας».