Χωρίς αποζημιώσεις μένουν εκατοντάδες δικαιούχοι εργατικών κατοικιών στη Λάρισα λόγω των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται.

Ειδικότερα ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων πρώην ΟΕΚ και ΟΑΕΔ καταγγέλλει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των ποσών είναι τα εν λόγω ακίνητα να έχουν δηλωθεί στην ΔΟΥ μέσω της κατάθεσης του εντύπου Ε9.

Κάτι που δεν έχει γίνει γιατί δεν έχουν ακόμη τα οριστικά συμβόλαια αφού είναι εργατικές κατοικίες.

Ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει δύο οικισμούς στη Γιάννουλη Λάρισας (δίπλα στις όχθες του Πηνειού) εκ των οποίων ο ένας εξ αυτών, ο οικισμός ΛΑΡΙΣΑ VIII έχει 246 εργατικές κατοικίες.

Για τον ανωτέρω οικισμό(όπως και σε όλους με προσωρινά παραχωρητήρια) οι οικιστές παρότι δεν έχουν ακόμη τα οριστικά συμβόλαια υποχρεούνται να τα δηλώνουν στο Ε9 και να πληρώνουν και τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ.

Οπως αναφέρει ο σύλλογος δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν το γνώριζαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι για την αποζημίωση των πληγέντων ξεκίνησε από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 η κατάθεση των αιτήσεων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

"Δηλαδή σε μια χρονική περίοδο που αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, προστέθηκε και ένα άλλο αυτό της υποχρέωσης δήλωσης, αναδρομικά μάλιστα, των ακινήτων τους προκειμένου να εγκριθούν τα ποσά που δικαιούνται ως πληγέντες. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο την υποχρέωση άμεσης καταβολής όλου του οφειλόμενου ποσού αλλά και των αντίστοιχων ποσών από τα πρόστιμα" αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο σύλλογος καλεί τους Διοικούντες και την Κυβέρνηση να παρέμβουν άμεσα με νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να διευθετηθούν οι οφειλές τους με την νομοθέτηση ρύθμισης καταβολής των οφειλομένων σε πολλές δόσεις που θα εκκινούν μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν άμεσα τις αποζημιώσεις και να σταθούν οικονομικά στα πόδια τους. Παράλληλα καλούν τη Διοίκηση Δ.ΥΠ.Α. να διαπιστώσει άμεσα εάν στις αυτοψίες των αρμοδίων κλιμακίων που διεξήχθησαν στις εν λόγω εργατικές κατοικίες οι οποίες ήταν για πολλές ημέρες μέσα στα πλημμυρισμένα νερά, διαπιστώθηκαν στατικά ή άλλα προβλήματα και να παρέμβουν άμεσα.

Εξίσου δε πρόβλημα υπάρχει και με τις οικονομικές υποχρεώσεις των οικιστών εργατικών κατοικιών που απορρέουν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους βάσει της Υ.Α 13097/661/13.04.17. Αρκετοί οικιστές λόγω των καταστροφών δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων τους.

dnews.gr