Πρώτο των πρώτων, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «The Rector» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας! Στον διαγωνισμό ΚΟΤΙΝΟΣ 2023, απέσπασε το μοναδικό Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία των Βιολογικών Ελαιόλαδων Ήπιας Έντασης.

Η απονομή των Βραβείων έγινε, πρόσφατα, στην ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, με την παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, Περιφερειών, Δήμων, Οργανισμών και Φορέων.

Ο Διαγωνισμός των Βραβείων Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ, διοργανώνεται από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, δημιουργήθηκε το 2008 και είναι ο παλαιότερος στην Ελλάδα. Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σύμφωνα με αυστηρές διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση κατάταξη των ελαιόλαδων από διαπιστευμένο ανεξάρτητο οργανοληπτικό εργαστήριο και σε δεύτερη φάση αξιολόγηση από έμπειρη Ομάδα γευσιγνωστών.

Τα διαγωνιζόμενα ελαιόλαδα κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Βιολογικά, ΠΟΠ/ΠΓΕ, Συμβατικά και Παραγωγών (μη τυποποιημένα) και τρεις υποκατηγορίες: ήπιας, μεσαίας και υψηλής έντασης οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Για κάθε υποκατηγορία απονέμεται μόνον 1 Χρυσό, 1 Αργυρό, 1 Χάλκινο και Έπαινοι, γεγονός που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, έναντι άλλων που απονέμουν πολυάριθμα βραβεία. Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διάκριση ενός ελαιόλαδου έναντι των άλλων ανταγωνιστικών.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διακρίθηκε και διεθνώς, διότι στον Διαγωνισμό ΚΟΤΙΝΟΣ 2023 συμμετείχαν και ελαιόλαδα από το εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, κλπ), πολλά από τα οποία βραβεύτηκαν. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία «Βιολογικά», ήταν το μόνο ελληνικό ελαιόλαδο που απέσπασε Χρυσό Βραβείο.

Με τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού ΚΟΤΙΝΟΣ, ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, στις οποίες έλαβε μέρος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό μας «The Rector», εσοδείας 2022. Η φετινή "συγκομιδή" βραβείων είναι πλούσια: τρία (3) χρυσά, σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποιότητας Ελαιολάδου και ένα (1) χάλκινο, σε Διεθνή Διαγωνισμό Συστατικών Υγείας (περιεκτικότητα πολυφαινολών).

Συγκεκριμένα:

BERLIN Global Olive Oil Awards (BGOOA 2023): ΧΡΥΣΟ.

KOTINOS AWARDS 2023: ΧΡΥΣΟ (μοναδικό Χρυσό στην κατηγορία του!)

LONDON International Olive Oil Competition (LIOOC 2023): ΧΡΥΣΟ

The Olympia Health & Nutrition Awards 2023: ΧΑΛΚΙΝΟ

Οι επανειλημμένες βραβεύσεις του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επί σειρά ετών, αποδεικνύουν ότι η ποιότητα ολόκληρης της αλυσίδας "καλλιέργεια-παραγωγή-αποθήκευση-τυποποίηση-διάθεση", έχει σταθεροποιηθεί, σε υψηλό επίπεδο.