Η υποβολή τον αιτήσεων στο κρατικό πρόγραμμα επιδότησης «Φωτοβολταϊκα στη Στέγη» αρχικά αναμενόταν να ξεκινήσει στα μέσα του Απριλίου. Σύμφωνα όμως με νέες πληροφορίες οι αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας gov.gr ξεκινούν την Τρίτη 2 Μαϊου και οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι θα μπορούν να συνδεθούν με τους κωδικούς του taxisnet.

Το πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη" είναι μια επιδότηση από το κράτος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες με σκοπό την εφαρμογή του Net Metering. Φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά), επιχειρήσεις και αγρότες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει δημόσια ενίσχυση από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης για φωτοβολταϊκά.

O φωτοβολταϊκός σταθμός, είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες. Στην περίπτωση των αγροτών μόνο, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό σύστημα τους με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ή όχι.

 

Τι είναι όμως το Net Metering με φωτοβολταικά;

Το Net metering είναι μια ρύθμιση τιμολόγησης που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες κατοικιών και στις επιχειρήσεις, με φωτοβολταικά να λαμβάνουν πίστωση για την παραπάνω ενέργεια που παράγουν και την τροφοδοτούν το δίκτυο. Ουσιαστικά, ο μετρητής ενέργειας περιστρέφεται τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω και ο πελάτης χρεώνεται μόνο για την καθαρή ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος net metering, οποιαδήποτε πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά πάνελ του πελάτη τροφοδοτείται αυτόματα πίσω στο δίκτυο και ο πελάτης λαμβάνει πίστωση στον λογαριασμό του ρεύματος. Αυτή η πίστωση μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιεί ο πελάτης όταν οι ηλιακοί συλλέκτες τους δεν παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι πολιτικές και οι κανονισμοί Net metering ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά γενικά, έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να βοηθήσουν τους πελάτες να μειώσουν την εξάρτησή τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Συμβάλλουν επίσης στην προώθηση της ανάπτυξης ενός πιο αποκεντρωμένου και ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος, καθώς περισσότεροι πελάτες γίνονται ενεργοί παραγωγοί ενέργειας.

Οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύεται η ενέργεια που παράγεται από τον φωτοβολταϊκό σταθμό, καθώς η παραγωγή ενέργειας από αυτόν εξαρτάται από την παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας. Συνεπώς, κατά τις ώρες που δεν υπάρχει αρκετή ηλιακή ακτινοβολία, ο φωτοβολταϊκός σταθμός δεν μπορεί να παράγει ενέργεια. Με τη χρήση μπαταριών, η ενέργεια που παράγεται από τον φωτοβολταϊκό σταθμό κατά τις ώρες μεγαλύτερης παραγωγής, μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί κατά τις ώρες με μικρότερη παραγωγή, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη ενέργειας του κτιρίου ή της εγκατάστασης στην οποία είναι τοποθετημένος ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
Πηγές: ypen.gov.gr, aytonoma-fotovoltaika.gr