Ολομέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τους χειρισμούς της σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα εξαπέλυσε από την Λάρισα ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και υπεύθυνος του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουρεμπές.

Ο κ. Κουρεμπές, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποίησαν διαδοχικές επισκέψεις στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “ο ΕΛΓΑ δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις ζημιές του 2022. Περιμένουν να πάρουν την προκαταβολή της κρατικής επιχορήγησης για το 2023 για να πληρώσουν τις ζημιές του 2022. Μιλάμε για ένα Οργανισμό στον οποίο, τέσσερα χρόνια τώρα δεν έγινε καμία αλλαγή παρότι μια σειρά πραγμάτων είχε δρομολογηθεί από το τέλος του 2018, όπως η αλλαγή του κανονισμού”.

Ο κ Κουρεμπές τάχθηκε υπέρ της διμερούς χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ, όπως γίνεται στην Κύπρο, από το κράτος και τους αγρότες. “Οταν η κοινωνία πεθαίνει η Αριστερά δεν κοιτάζει την κοστολόγηση, αλλά βρίσκει τρόπο να στηρίξει της κοινωνία”, πρόσθεσε ο πρώην διοικητής του ΕΛΓΑ, κατηγορώντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία για «αδιαφορία στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του Πρωτογενούς τομέα, όπως το ενεργειακό, το κόστος παραγωγής, την στήριξη των νέων αγροτών, αλλά και την απουσία δημόσιου ελέγχου στο κύκλωμα της εμπορίας με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσθεώρητη διαφορά από το χωράφι στο ράφι».

Ο κ. Κουρεμπές υποστήριξε ότι «η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν αξιοποίησε δύο εργαλεία που είχε για την στήριξη του Πρωτογενούς τομέα. Τη νέα ΚΑΠ για την οποία παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των εφαρμοστικών εγκλυκλίων αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο διατέθηκαν μόλις 500 εκ. ευρώ από τα 41 δισ. για την στήριξη της γεωργίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τέλος και στην καθυστερημένη έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η οποία θα οδηγήσει, όπως υποστήριξε «στην απουσία προκαταβολής ενισχύσεων για τους αγρότες το ερχόμενο Φθινόπωρο».

ertnews.gr